5 πράματα που έμαθα 5 μήνες στο στρατό

Αν θα εδημιουργούσαμε ακόμα μια χώρα στον κόσμο ίσως να ελέγετουν στρατός. Μια χώρα με τους δικούς της παράλογους νόμους, αθρώπους που εννα εμφανιστούν στη ζωή σου για 2 χρόνια τζιαι μετά ως δια μαγείας να εξαφανιστούν, περιορισμένος σε ένα χώρο για κάποιο χρονικό διάστημα πριν σε αφήκουν για 16 ώρες έξω να πνάσεις λλίο. Γιατί έτσι περνά ο τζιαιρός στον στρατό, μετράς τις ώρες, τζιαι ακολούθως τες μέρες. Υπολογίζεις πόσο εύκολα επεράσαν οι 5 τούτοι μήνες, τζιαι λαλείς «άτε αλλό 4 σαν τούτους», χρησιμοποιώντας το κλειδί επιβίωσης του στρατού, την υπομονή.

Τα πράματα έννεν ωραία, εν θα τα αποκαλούσα άσιημα όμως. Ναι μεν μπορεί ναν περιορισμένες οι κινήσεις σου, ο χρόνος σου, τα πράματα που μπορείς να κάμεις, ναι μπορει να πρέπει να ξυπνήσεις για το λιγότερο 2 ώρες κάθε νύχτα για άσκοπο λόγο, ‘απλά για να μεν την φάεις’. Όμως βρίσκεις ευκαιρία να περνάς ώρα με τον εαυτό σου, να δεις με ποια άτομα τερκάζεις τζιαι με ποια όι, καθώς βρίσκεις άτομα να κόψεις φιλοσοφικές συζητήσεις μέχρι να συζητήσεις πόσο μεγάλος ήταν ο κότσιρος που μόλις έσιεσες. Με τον καιρό τζιαι με τες πολλές φωνές τζιαι ξιτιμασιές παθαίνεις έναν είδος ανοσίας σε τούτα, που ενω πριν ήταν να σε πιαν τα κλάματα, τωρά μετά που 30 λεπτά ξεχάννεις τα πάντα.

Καταλαβαίνεις τι πάει να πει γραφειοκρατεία, να την τρώεις για λάθη άλλων, να υπακούεις ηλίθιους νόμους για να σιεις ήσυχη τη κκελλέ σου τζιαι να μεν μπλέξεις παραπάνω, να σιωπάς είτε έσιεις δίκαιο είτε άδικο. Προσπαθώ όμως σε κάθε κατάσταση που είμαι να δω τι έχω να κερδίσω τζιαι τι να αποβάλω, γι’αυτό κάθε μήνα εσημίωνα σε ένα τετράδιο τι ήταν τζίνο που εκέρδισα.

Ο 1ος μήνας ήταν ίσως ο καλύτερος ως τωρά. Επεράσαμεν τον στο ΚΕΝ Πάφου μαζί με ούλλη την παρέα στον ίδιο λόχο. Ήταν η τελευταία ίσως φορά που εμπήκαμε μαζί σε ένα κοινωνικό σύνολο, μετά το σχολείο. Χαλαρή φάση, λλία νούμερα, αρκετός ελεύθερος χρόνος για χάζια κλπ. Ήταν ο καιρός που αρκέψαμε να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο: τι σημαίνει αναφορά, φρουρά, κούνελλος, αυδμ, περίπολο, αναγνώριση, εξωτερική έφοδος κλπ τζιαι γι’αυτό ο νους μας ήταν δραστήριος, πριν να αρκέψει να μπαίνει στη ρουτίνα. Ήταν πόμπα μαζίν τους όμως σαν εσωστρεφής ήθελα τζιαι χρόνο με τον εαυτό μου.

1. Οι φίλοι εν που τα καλύτερα πράματα που θα σου τύχουν στη ζωή. Ανθρωποι με τους οποίους συνεννοάσαι, κόφκεις κουβέντες, κάποτε ουσιώσεις τζιαι κάποτε ανούσιες. Ο καθένας σε μια παρέα εν διαφορετικός, με διαφορετικές γνώσεις τζιαι ενδιαφέροντα. Αλλά ούλλοι μοιράζουνται κάτι κοινό, άγνωστο τι, που τους δένει τζιαι κρατά τους μαζί. Θα εν δίπλα σου όταν τους χρειαστείς, θα γελάσουν μαζί σου, θα σε βοηθήσουν, θα σε παρηγορήσουν, θα ακούσουν τις σκέψεις σου. Όταν είσαι μαζίν τους νιώθεις τζιαι συ ωραία τζιαι άνετα. Κάποτε φυσικά θέλεις τζιαι λλίο χρόνο μόνος σου, να συζητήσεις με τον εαυτό σου, να ηρεμήσεις. Αλλά γενικά όταν έσιεις φίλους, έσιεις κάπου να σταθείς. Αλλά οπωσδήποτε εν πρέπει τούτοι οι φίλοι να μειώνουν την προσωπικότητά σου τζιαι το εγώ σου. Αν εν έτσι, τότε πρέπει να τους αποβάλεις που τη ζωή σου. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι γεννιέσαι μόνος σου τζιαι πεθαίνεις μόνος σου τζιαι έτσι το πρώτο πράμα που έσιεις να κάμεις είναι να τα έσιεις πρώτα καλά με τον εαυτό σου τζιαι μετά με ούλλους τους άλλους. Αν ζεις για να ικανοποιάς τις ανάγκες των άλλων τότε είσαι χαμένος που σιέρι. Οι φίλοι εν καλοί αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μας κάμνουν να ξεχνούμε τον εαυτό μας.

Στο ΚΕΝ Πάφου μετά που δοκιμαστικά, επέρασα Λοχίας τζιαι ΛΟΚ. Πριν το στρατό έλεα ότι θέλω ΛΟΚ καρφωτό. Στο ΚΕΝ όμως είχα αλλάξει λλίο άποψη, άρεσκε μου η λούφα τζιαι η ησυχία, έβρισκα χρόνο να θκιεβάζω, να σκέφτουμαι τζιαι να γράφω. Τελικά όμως, λαμβάνοντας υπόψη τι μου ελαλούσαν οι άλλοι για τους ΛΟΚ, το ότι ήταν κάποιου είδους elite τζιαι το ότι σαν Λοχίας εν θα μου άρεσκε να κουμαντάρω άλλους, έβαλα ΛΟΚ. Άλλην εικόνα εδιαμόρφωσα όμως τζιαι άλλην είδα τζιμέσα. Εμετάνιωσα το την πρώτη μέρα που επία τζιαι εκατάλαβα ότι οι πιο πάνω ήταν μαλακίες λόγοι. Ένας τόπος γεμάτος κομπλεξικούς, αθρώπους με απωθημένα, που ήβραν εξουσία τζιαι ασκούσαν σωματική τζιαι ψυχολογική βία πάνω μας. Τζιαι όι, εν μιλώ για μόνιμους, μιλώ για πλάσματα 18-20 χρονών, που με εκάμαν να μισήσω ακόμα παραπάνω το να βασανίζεις κάποιον άλλο, με οποιοδήποτε τρόπο, για οποιοδήποτε λόγο. Βλέποντας σήμερα ξανά το Stanford Prison Experiment, τρομάζω με τις ομοιότητες της εμπειρίας μου τζιμέσα με το πείραμα. Μπορεί τζιαι σε άλλα στρατόπαιδα να ήταν το ίδιο πράμα, εν ξέρω, μπορεί να μεν μου έκατσε η όλη φάση του στρατού. Τελικά λόγω του ότι εν ήξερα πού εννά επίεννα αν έφεφκα τζιαι κάποιου είδους πείσματος, άντεξα αλλό λλίο τζιαιρό.

2. Η άποψη εν όπως την κωλοτρυπίδα. Ούλλοι έχουν που μια. Εν καλά που λαλούν. Μάθε να μεν πιστεύκεις τίποτε ως απόλυτο τζιαι αληθές αν δεν το έσιεις δει πρώτα, αναλύσει τζιαι εξακριβώσει με τα ίδια σου τα μμάθκια μέσω της δικής σου εμπειρίας. Να αμφισβητείς τα πάντα, τζιαι στο στρατό αλλά τζιαι στη ζωή. Η δική σου αλήθκεια εν μόνο δική σου. Εν πρέπει να αφήνεις την αλήθκεια των άλλων να γίνεται δική σου. Ότι εν ωραίο για μένα, έννεν ωραίο για σένα, τζιαι το αντίθετο. Εν τζιαι φιλοσοφικό το θέμα. Η πραγματικότητα είναι ‘πραγματική’ μόνο μέσα στο μυαλό σου. Πουθενά αλλού. Ο Καρτέσιος είπε Cogito Ergo Sum. Μπορείς μόνο να είσαι σίγουρος ότι υπάρχεις εσύ τζιαι οι σκέψεις σου. Κανένας τζιαι τίποτε άλλο. Οι υπόλοιποι μπορεί κάλλιστα ναν ρομποτ. Μεν πέρνεις κανενού την άποψη σαν απόλυτη. Τζι’αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι, αν θα πας σε ένα καινούριο τόπο ή θα ζήσειες μιαν καινούρια εμπειρία, πρόσεξε καλά τι είδους συμβουλές θα ακολουθήσεις. Να τες έσιεις πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου χωρίς να τους δίνεις υπέρμετρη σημασία. Πρόσεξε ναν κουβέντες αντικειμενικές τζιαι όι υποκειμενικές. Απλά να υπάρχουν ως συμβουλευτικά και κατευθυντήρια λόγια. Η τελική απόφαση ανήκει πάντα σε εσένα. Αν αποφασίσεις έχοντας σαν γνώμονα τη δική σου θέση τζιαι άποψη τότε θα είσαι ήρεμος ότι τζιαι να διαλέξεις, ξέροντας ότι θα είσαι 100% υπόλογος των πράξεών σου. Τζιαι λάθος να κάμεις, θα είσαι έτοιμος να το αντιμετωπίσεις τζιαι να μάθεις που τζίνο. Ενώ αν κάμεις κάτι που θέλει κάποιος άλλος ή επηρεαστείς που όσα σου λαλεί τότε όι μόνο εν θα απολάυσεις στο μέγιστο τους καρπούς της απόφασης σου αν αποδεικτεί, εν μέρει, σωστή αλλά σε περίπτωση λάθους, εν θα έσιεις από που να πιαστείς. Ακριβώς επειδή εννα κάμεις κάτι που θέλει κάποιος άλλος. Πρόσεξε καλά, ένα πράμα ξέρεις πολλά καλά. Τον εαυτό σου. Καλύτερα που οποιονδήποτε άλλο. Τζιαι γι’αυτό μεν αφήσεις οποιοδήποτε μη-γνώστη της δικής σου πραγματικότητας να εφαρμόσει τους δικούς του κανόνες ζωής στους δικούς σου. Το πιο πιθανό είναι να μην είναι λειτουργικοί. Γι’αυτό μεν ακούεις κανένα τζιαι κάμνε ό,τι γουστάρεις.

Εν εγούσταρα καθόλου τη φαση στα ΛΟΚ αλλά είπα να αντέξω ως την απονομή του πράσινου μπερέ, έτσι για το γαμώτο να νιώσω ότι έκαμα ‘κάτι’. Όμως ένας τραυματισμός στο γόνατο, συνοδευόμενος τζιαι που συχνά ψυχολογικά breakdowns, έκαμεν με να υπογράψω να φύω. Χωρίς να σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έδειχνε σεβασμό προς τον τραυματισμό των δικών μου τζιαι άλλων.

3. Αν κάτι δε σε ευχαριστεί, άστο να πάει. Έννεν πλέον μέρος της ζωής σου, τζιαι εν πρόκειται ποττέ να γίνει. Είτε πρόκειται για άτομο είτε για κάποια κατάσταση. Στη ζωη σου να κάμνεις όσα σε ευχαριστούν, σε γεμίζουν τζιαι σε εκφράζουν. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο. Απέφευγε να κάμνεις κάτι που δεν σου αρέσκει απλά για να ευχαριστήσεις κάποιους άλλους, είτε λέγονται γονείς, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί. Επιβάλλεται όμως να βρεις κάτι άλλο να τους ευχαριστήσεις αν φυσικά σε ευχαριστεί τζιαι σένα το ίδιο. Τωρά αν έπεισες τον εαυτό σου ότι κάτι δεν σε ευχαριστεί επειδή το φοβάσαι ή πιστεύκεις ότι εν θα τα εκατάφερνες, μεν ανησυχείς. Αν τούτα τα πράγματα είχαν σημασία για εσένα, θα ετολμούσες. Ο τολμών νικά, λαλούν στα ΛΟΚ. Αλλά μόνο για κάτι που σε ευχαριστεί να κάνεις.

Να είσαι επίσης πανέτοιμος να δεχτείς τη νέα κατάσταση στη ζωή σου που θα προκύψει όταν αποβάλεις τηνπαρούσα κατάσταση. Να είσαι έτοιμος ότι μπορεί να είναι καλύτερη, χειρότερη ή το ίδιο. Αλλά προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου να βρει ένα μαξιλάρι στην καινούργια κατάσταση για να νιώσεις τζιαι συ άνετος τζιαι ήρεμος. Προσπάθησε να διαμορφώσεις όσο μπορείς το χώρο και τον εαυτό σου έτσι ώστε να έσιεις μιαν εσωτερική ηρεμία.

Πριν ένα μήνα εμεταφέρτηκα σε ένα λόχο διοικήσεως στα περίχωρα της Λευκωσίας. Ηρέμησα. Εμπορούσα πλέον να κυκλοφορήσω μέστο στρατόπεδο χωρίς να μου κάμουν ανάκριση για το ποιος είμαι τζιαι πού πάω, τζιαι πιθανόν να με σύρουν για κάμψεις, να μπω στο καψιμί τζιαι να μιλήσω με παλιό. Εκτίμησα πράματα που για τους στρατιώτες που ήταν ήδη 3 μήνες στο στρατόπεδο ήταν δεδομένα.

4. Υπάρχουν 2 τρόποι να εκτιμήσεις κάτι. Είτε ζεις κάτι και όταν το χάνεις καταλαβαίνεις την αξίαν του είτε ζεις κάτι τζιαι όταν γίνει κάποια αλλαγή τζιαι ζήσεις κάτι άλλο, εκτιμάς το καινούριο περισσότερο από κάποιον που το έχει ζήσει που την αρχή. Ένας πλούσιος εν πιθανό να εκτιμά λιγότερο τη ζωή που κάμνει που κάποιον που ήταν φτωχός τζιαι έγινε πλούσιος. Ή επιστρέφοντας στον πρώτο τρόπο, θα εκτιμήσει την πλουσιότητα του όταν τη χάσει τζιαι αντιληφθεί πραγματικά τη ζωη την οποία ζούσε, με ανέσεις τζιαι ευκολίες οι οποίες στην φτωχική ζωή είναι κάθε άλλο παρά δεδομένες.

Για τον 1ο τρόπο: Εν αλήθκεια ότι η ζωη μας εν σε κάποιο βαθμό μια κατάσταση ρουτίνας. Εν βολικό για τον άνθρωπο να ζει σε μια ρουτίνα. Μπορεί όι ευχάριστο, αλλά βολικό. Ζώντας σε μια κατάσταση ρουτίνας, ο άνθρωπος δεν επιβάλλεται να κάμνει συνεχώς σκέψεις για προσεχείς αποφάσεις αλλά μόνο αυτοματοποιημένες σκέψεις. Ούτε χρειάζεται να παίρνει πολλές αποφάσεις καθημερινά οι οποίες ίσως περιέχουν κάποιο ρίσκο το οποίο να αγχώνει τον άνθρωπο. Εν λογικό οι περισσότεροι ανθρωποι να ζουν σε μια ρουτίνα η οποια προσφέρει μια δόση σιγουρίας. Ωστόσο, η αυτοματοποιημένη ζωη κρύβει ορισμένα σημεία τα οποία αντιμετωπίζουμε με απάθεια ή άγνοια, θεωρόντας τα δεοδμένα. Θεωρούμε δεδομένο πως όταν κοιμηθούμε θα ξυπνήσουμε, θα είναι ζωντανά όλα τα μέλη της οικογένειάς μας, θα ακολουθήσουμε με το δικό μας αυτοκίνητο την ίδια καθημερινή διαδρομή για τοη δουλειά, στην οποία θα δούμε όλους τους συναδέλφους μας και στην οποία δε θα συμβεί οτιδηποτε αναπάντεχο. Βολεύκει μας τούτος ο τρόπος σκέψης. Εσκεφτήκετε να σκεφτόμασταν τα αντίθετα; Θα εζούσαμε στο άγχος συνέχεια. Το κύριο σημείο εδώ εν ότι μέσω της καθημερινής ρουτίνας, πολλά πράματα γίνουνται δεδομένα τζιαι τυγχάνουν μικρής εκτίμησης που εμάς. Όταν τα χάσουμεν όμως , παθαίνουμε ένα δυνατό σοκ, αφου συμβαίνει κάποια αλλαγή στο συνηθισμένο τρόπο ζωής μας τζιαι βυθιζόμαστε σε ένα πηγάδι αβεβαιότητας. Αβεβαιότητα που κατακλύζει τον οδηγό που πρέπει να πιάσει ένα διαφορετικό δρομολόγιο γιατι στο συνηθισμένος εκτελούνται οδικά έργα, μέχρι τον εργαζόμενο που θα του κόψουν ένα κομμάτι του μισθού του. Έτσι, αυτό που μπορεί να τεθεί σαν πρόταση είναι να πετάξουμε που τη ζωη μας την αίσθηση του δεδομένου, χωρίς να σημαίνει όμως πως αρνούμαστε την καθημερινή ρουτίνα. Απλώς πρέπει να αποκτήσουμε μια ρεαλιστική αίσθηση των πραγμάτων τζιαι να μεν ζούμε στην ψευδαίσθηση. Έτσι, θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τα όσα αγαθά έχουμε, υλικά τζιαι πνευματικά, πριν να βρεθούμε στη δυσάρεση θέση να τα εκτιμήσουμε μόλις τα χάσουμε. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε μια αυτοματοποιημένη μηχανή τζιαι να αρχίσουμε να βλέπουμε τις ουσιώδεις πτυχές της ζωής. Να εκτιμούμε το γεγονός ότι έχου,ε υγεία, οικογένεια, φίλους, στέγη, φαγητό, νερό..αγαθά που για κάποιους εν πολυτέλεια. Δαμέ εν το κλειδί. Στην αντίληψη ότι το σύμπαν εν γνωρίζει τη λέξη ‘δεδομένο’.

Για τον 2ο τρόπο εκτίμηση, στον οποίο εκτιμούμε την καινούρια μας ζωή επειδή έχουμε ζήσει κάτι χειρότερο στον παλίο τρόπο ζωής, πρέπει να διαφοροποιήσουμε μεταξύ των ατόμων για τα οποία ο καινούριος μας τρόπος ζωής είναι ο συνηθισμένος για αυτούς τρόπος ζωής, και στα άτομα που έχουν αλλάξει τρόπο ζωής. Για την 1η ομάδα, ισχύει ότι τζιαι για τον 1ο τρόπο εκτίμησης. Ότι δηλαδή ζουν με ένα τρόπο τον οποίο οι άλλοι θα ζήλευαν τζιαι στον οποίο χαίρουν αρκετών πλεονεκτημάτων σε σχέση με άλλους. Άρα πρέπει να αντιληφθούν τη ζωη τους ρεαλιστκά, χωρίς δεδομένα πράγματα. Η 2η ομάδα, είναι σε θέση να εκτιμήσειτη ζωή της ίως περισσότερο από τους υπόλοιπους καθώς είναι σε θέση να συγκρίνει με τον προηγούμενο τρόπο ζωής της. Ίσως νιώθει τζιαι κάποιου είδους παιδικό ενθουσιασμό σε τούτα που προσφέρει ο καινούργιος τρόπος ζωής. Άρα, πρώτον, δεν γίνεται ούτε λόγος στα άτομα της 2ης ομάδας να μην εκτιμήσουν την καινούρια ζωή τους αν αυτή έχει να τους προσφέρει αρκετά περισσότερα απο την προηγούμενη και δίνει και τη συμβουλή του να σκεφτόμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, όχι με γνώμονα τις εμπειρίες των άλλων, γιατί αυτές πάντα θα διαφέρουν από τις δικές μας αλλά με γνώμονα το πως βλέπουμε εμείς τη ζωή μας.

Συμπέρασμα είναι να μη φοβόμαστε να παίρνουμε ρίσκα αν ο τρόπος ζωής μας δε μας ευχαριστεί και επίσης να εκτιμούμε την παρούσα κατάσταση της ζωής μας χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δε θα προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε. Αλλαγές συμβαίνουν, πολλές φορές αναπάντεχα και από δυνάμεις που δε μπορούμε να ελέγξουμε. Άρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο και να εκτιμούμε την κάθε μέρα μας στη ζωή, σαν να ζούμε πρώτη φορά. Κάπου διάβασα πως: Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου. Κάνε την να αξίζει.

Εδώ τζιαι ένα μήνα που είμαι στο νέο στρατόπεδο, διακρίνω κάθε λογής άνθρωπο. Μια πραγματική σκιαγράφηση της κοινωνίας, στην οποία πρέπει να βρεις τον τρόπο να επιβιώσεις, με τα σωστά άτομα κάτω που σωστές καταστάσεις τζιαι με τις δικές σου επιλογές. Θεωρώ τις περισσότερες συζητήσεις ανούσιες τζιαι νιώθω ότι χαμηλώνει το iq μου όταν τις ακούω. Σπάνια εννα ακούσεις συζήτηση άλλη που στισιήματα, μάππες, γεναίτζιες, πουτάνες, κόμματα, μοτόρες, αυτοκίνητα. Αλλά εν μπορώ να κρίνω κανέναν. Τούτα εν τα ενδιαφέροντα κάποιων, τούτα ξέρουν, τούτα συζητούν. Το ότι μου αρέσκει η φιλοσοφία εν με κάμνει πιστεύκω κατά κάποιον τρόπο καλύτερο ή χειρότερο. Ο κάθε άνθρωπος που θα γνωρίσουμε, ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε.

5. Η ζωή πολλές φορές είναι σαν να τζιαι παίζεις ένα παιχνίδι Sims ή Grand Theft Auto. Ένα βιντεοπαιχνίδι τελοσπαντων. Τόσοι πολλοί ανθρωποι να περνούν που δίπλα σου, στο αυτοκίνητο, στο ποδήλατο, περπατητοί, τζιαι να ξέρεις ότι έχουν τζιαι τούτοι τη δικήν τους ζωή, τις δικές τους ανησυχίες, αισθήματα, απόψεις, πιστεύω  Τζιαι όμως να φαίνουνται τόσο ξένοι τζιαι απρόσιτοιΑθρώποι έξυπνοι, παλαβοί, εγκληματίες, νομοταγείς, ήρεμοι, νευριασμένοι. Φαινομενικά πάντα. Τούτα τα χαρακτηριστικά εν τούτα που φαίνουνται, τούτα που φκάλλουν έξω. Εν εγεννήθηκε κανένας μας ‘έτσι’ τζιαι ‘άλλοσπως’, αλλά εδοθήκαν μας τούτα τα χαρακτηριστικά μέσα που το πως εμεγαλώσαμε, τις εμπειρίες που είχαμε, πράγματα που μας εστιγματίσαν. Εν εύκολο να λαλούμε ότι ο τάδε εν παλαβός, ή κακός, ή εν κοφκει ο νους του. Αλλά τζίνο που πρέπει να κάμνουμε πάντα ενει να προσπαθούμε να θωρούμε πίσω που τούτα τα χαρακτηριστικά. Ένας ‘αντιδραστικός’ ίσως να εμεγάλωσε σε πολλά σφιχτό περιβάλλον, ένας ‘παλαβός’ ίσως να μεν ησιε ποττέ την ευκαιρία να κάμει κάτι για τον εαυτόν του. Εν ατυχές να αποξενωνούμαστε που τους αθρώπους, να βάλλουμε τους ‘άλλους’ σε μια κατηγορία σαν να τζιαι ανήκουν κάπου μόνοι τους. Αντιλαμβανόμενοι το παρελθόν του καθενος, μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα την ανθρώπινη πραγματικότητα. Τζιαι πάντα μπορούμε να πιάννουμε το καλύτερο που κάποιον άνθρωπο. Εν πιστεύκω ότι έσιει κάποιον άνθρωπο τελείως κακό, που εν έσιει τίποτε να σου προσφέρει. Άμαν έβρεις το κουμπίν του, άμα ξέρεις πόθεν να τον κουρτήσεις, μπορεί να σου μάθει πράματα που ποττέ δεν θα εμάθαινες, όσο θκιεβασμένος τζιαι να είσαι. Γιατί η γνώση διαφέρει που την εμπειρία. Εν άδικο να δημιουργούμε τοίχους μεταξύ εμάς τζιαι άλλων ανθρώπων τζιαι να πετάσσουμε τη ζωήν τους σαννα τζιαι θεωρούμεν την παντελώς άχρηστη. Σίουρα εν μπορούμε να κάμνουμε με ούλλους παρέα, όμως τούτο εν σημαίνει πως εν μπορούν ή εν μπορούμε να τους προσφέρουμε κάτι.

Advertisements

3 thoughts on “5 πράματα που έμαθα 5 μήνες στο στρατό

  1. Δεν θέλω να σου κόψω τα φτερά σου αλλά όσο περνά ο τζιερός θα γίνεται χειρότερο. Εννά αποκτηνωθείς όμως και εν για καλό. Υπομονή μικρέ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s