«Η δωρεάν παιδεία είναι λάθος» WTF??

Η δωρεάν παιδεία είναι λάθος, διότι όταν δεν πληρώνεις δεν θεωρείς τη μόρφωση ως επένδυση, αλλά ως ένα κοινωνικό αγαθό. Ήθελα πολύ να μου πει κάποιος γιατί πληρώνουμε το νερό, το οποίο είναι το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο μετά τη ζωή. Η μόρφωση, όπως και η υγεία και οι μεταφορές, είναι σημαντικές υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να επιχορηγούνται από το κράτος, όχι όμως να παρέχονται εντελώς δωρεάν. Και ο λόγος είναι απλός, κάποιος πληρώνει και για την παιδεία και για την υγεία αλλά και για τις μεταφορές. Προσωπικά δεν έχω καμία ένσταση να παρέχεται δωρεάν παιδεία στους άριστους φοιτητές, όχι όμως σε όλους. Ο καλύτερος τρόπος για όσους δεν έχουν χρήματα να σπουδάσουν είναι το κράτος να τους παρέχει άτοκα δάνεια, τα οποία να πληρώνουν, αφού πρώτα εξασφαλίσουν εργασία.

http://www.alithia.com.cy/component/k2/itemlist/user/215-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%83.html

Μάριος Μαυρίδης 13/9/13

Kύριε Μαυρίδη θα άρχιζα δείχνοντας κάποιο σεβασμό στο γεγονός ότι έκαμες διδακτορικό στα οικονομικά και στο γεγονός ότι είσαι βουλευτής αλλά αφού εσύ ο ίδιος λες ότι οι νέοι σήμερα «σπουδάζουν ό,τι θέλουν», κανένας δε μου λέει ότι και συ δεν εσπούδασες «ό,τι ήθελες» απλά για να βρεις μια δουλειά τζιαι δεν βλέπω κανένα σημείο εκτίμησης στους ψήφους κάποιων άβουλων όντων που εβάλαν ένα Χ κάτω που τη φάτσα σου. Επίσης κρίνω κάποιον για όσα λέει χωρίς να με ενδιαφέρει για το ποιος είναι.
Σε καιρούς δύσκολους, όι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά, έκαμες τη δήλωση ότι Η δωρεάν παιδεία είναι λάθος, υποθέτοντας μάλιστα πως τούτος είναι ένας που τους κύριους λόγους που η ανεργία είναι σε ψηλά επίπεδα τζιαι γιατί η νεολαία, κατ’εσένα, κάπου πάει λάθος.

Πρώτ’απ’όλα, έσιεις γνώση του τι είναι παιδεία; Αν για σένα παιδεία=σχολείο, πλανάσαι. Η παιδεία είναι μέρος της οικογένειας, της κοινωνίας, της πολιτικής. Η παιδεία είναι μέγιστο αγαθό τζιαι ο κάτοχός της μπορεί να πάει μπροστά. Πολλά μπροστά. Η παιδεία είναι χαρακτηριστικό κάποιου νομπελίστα, για την όρεξη, το κουράγιο, την τόλμη να φτάσει τόσο ψηλά, όπως επίσης τζιαι του μεγαλύτερου κλέφτη κοσμημάτων, για την εξυπνάδα, την υπομονή, τη σχολαστικότητα με την οποία έφερεν εις πέρας την κλοπή. Παιδεία έσιει το μωρό που τρώει το σάντουιτς του τζιαι πετάσσει το αλουμινόχαρτο στον κάλαθο, όπως επίσης τζιαι το παπάκι που ακολουθά σε σειρά τη μάνα του που πίσω. Η παιδεία αποκτάται αρχικά μέσω της οικογένειας, μαθαίνοντας στα παιδιά τις αξίες του σεβασμού στο συνάνθρωπο, της αλληλεγγύης τζιαι της αγάπης. Τζιαι μάντεψε…τούτες οι αξίες εν μούχτι, πάντα ήταν μούχτι. Άλλαξε τον ορισμό της παιδείας στο νου σου γιατί με έτσι μυαλά αλλο λλίο τα βρέφη να πιερώννουν τες μανάες τους όποτε τους κάμνουν φαρι λλαχτέ. Επίσης, η παιδεία δεν είναι μόνο γνώση. Παιδεία δεν είναι μόνο να μάθω πότε ιδρύθηκε η κυπριακή Δημοκρατία, ούτε ποιος ανακάλυψε την Αμερική, ούτε ποιος είναι ο πλυθησμός του Τιμπουκτού, πράματα τα οποία τα σχολεία μας μας μαθαίνουν με τη μέθοδο της παπαγαλίας. Παιδεία είναι να ξέρεις πώς να χρησιμοποιήσεις τούτα τα στοιχεία. Αλλά που τη στιγμή που η πρακτική εξάσκηση με όσα μαθαίνουμε είναι μικρή τζιαι η έρευνα σχεδόν μηδαμινή, εν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράματα.

Δεύτερο, ποιος είπεν ότι η επένδυση χρειάζεται χρήμα; Μπορεί στον κόσμο των οικονομικών θεωριών να ισχύει ακριβώς τούτο αλλά με μια ματιά στον κόσμο μπορεί εύκολα να δει κάποιος πως τούτο δεν ισχύει. Κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο, βλέπω ένα ντοκιμαντερ, κάμνω μια συζήτηση στην οποία εμπλέκεται ανταλλαγή απόψεων, επενδύω. Τζιαι ξαναμάντεψε…τζιαι τούτα είναι δωρεάν! Το κόστος των βιβλίων περιλαμβάνει κόστος έρευνας, μεταφοράς, συγγραφής, χρόνου τζιαι εν σε σχετικά χαμηλές τιμές. Κάποιος αν το παίξει έξυπνα μπορεί να βρει ebooks μέσω του ίντερνετ ή να αγοράσει μεταχειρισμένα. Πάντως το οποιοδήποτε κόστος δεν υπάρχει, όπως λες, για να αντιληφθεί ο καθένας ότι ό,τι η μόρφωση είναι επένδυση και όχι κοινωνικό αγαθό. Πρώτο λάθος: Η παιδεία δεν είναι μόνο μόρφωση. Οποιαδήποτε εξίσωση είναι ατυχής. Δεύτερο λάθος: Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό. Που τη μια κατηγοράς τους νέους ότι σπουδάζουν ό,τι να’ναι απλά για να βρουν δουλειά, τζιαι άρα βλέπουν παραπάνω την εκπαίδευση σαν χρήμα, και άρα σαν επένδυση, τζιαι που την άλλη εσύ ο ίδιος λες ότι η παιδεία πρέπει να είναι επένδυση. Είσαι το ίδιο πρόβλημα που κρίνεις δηλαδή. Όταν οι νέοι δουν όμως πέρα που το χρήμα, τζιαι κάμουν πραγματικά κάτι που αγαπούν, τζιαι δουν την παιδεία σαν ένα αγαθό που θα ωφελέσει τους ίδιους αλλά τζιαι την κοινωνία, τότε ίσως λυθούν τα προβλήματά μας. Γύρισε τζιαι δε τα χάλια μιας κοινωνίας που δουλεύκει ούλλη μέρα τζιαι ούλλη νύχτα για τζίντο χρήμα τζιαι μετά μπορείς να μιλήσεις για επένδυση.

Τρίτον, «Προσωπικά δεν έχω καμιά ένσταση να παρέχεται δωρεάν παιδεία στους άριστους φοιτητές, όχι όμως σε όλους» Περιπαίζεις μας. Σ-ι-ο-υ-ρ-α περιπαίζεις μας. Εν έτσι που εννα πετύχουμε ένα κράτος ισότητας; Να επιβραβεύουμε την ελιτ τζιαι τους άλλους ούλλους να τους πετάσσουμε στα σκουπίθκια; Εσκέφτηκες ποττέ γιατί υπάρχουν τούτοι οι άριστοι φοιτητές; Μήπως επειδή είχαν χρήμα να σπουδάσουν; Σκέφτου τωρά τι λαλείς στους φτωχούς φοιτητές…»Έβρετε λεφτά να σπουδάσετε αλλιώς εκάτσετε πάνω». Εν τζιαι θέλεις να κάμουμε τζιαι τον τομέα της υγείας έτσι; Όποιοι έχουν ιστορικό ότι εν υγιείς, να πιέννουν μούχτι στα νοσοκομεία.
Τούτον εν τεράστιο λάθος όλου του εκπαιδευτικού συστήματος. Ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους. Δεν ενδιαφέρεται να κάμει κάποιον να ενδιαφερτεί για το μάθημα. Ίσια ίσια, σημασία πρέπει να δίνεται στους αδύναμους μαθητές, να τους βοηθήσουμε να φτάσουν έναν ικανοποιητικό επίπεδο, να αγαπήσουν τη μάθηση τζιαι να μεν την θεωρούν υποχρέωση. Για μένα, την ίδια πρόσβαση σε γνώσεις πρέπει να έχει ένας φοιτητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με το τσιγκανάκι που παίζει βιολί στο Μοναστηράκι. Τζιαι τολμάς τωρά να πεις στο τσιγκανάκι ότι πρέπει να πληρώσει ή να πάρει δάνειο; Είσαι απάνθρωπος.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τη δωρεάν παιδεία. Αν έχεις υπόψη σου, υπάρχουν τα ΜOOC, Massive Online Open Courses, τα οποία είναι μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου που προσφέρονται από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού εντελώς δωρεάν. Είναι προσβάσιμα στον καθένα που έσιει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Κάμνοντας όμως τον καθένα να πληρώνει για να μαθαίνει, τότε βάζεις εμπόδιο στη γνώση τζιαι στη μάθηση, απλά για το χρήμα. Μέσω του Coursera, ενός MOOC, επαρακολούθησα μαθήματα κρυπτογραφίας, κοινωνικής ψυχολογίας και φιλοσοφίας. Έμαθα δεκάδες πράματα. Τζιαι θεωρώ το τεράστια επένδυση. Πόθεν ως τα πόθεν τωρά ήταν να το θεωρώ μεγαλύτερη επένδυση αν έπρεπε να πληρώσω τα εκατοντάδες τζιαι χιλιάδες ευρώ που πληρώνει ένας φοιτητής πανεπιστημιού για μια σειρά μαθημάτων; Ανησυχεί με που σοβαρομιλάς.

Τέταρτον, «Ο καλύτερος τρόπος για όσους δεν έχουν χρήματα να σπουδάσουν είναι το κράτος να τους παρέχει άτοκα δάνεια, τα οποία να πληρώνουν, αφού πρώτα εξασφαλίσουν εργασία.». Ποιος είπε ότι θα είναι σε θέση να τα πληρώσουν. Να εξασφαλίσεις πρώτα ότι θα είμαι σε θέση να πληρώσω τα δάνεια μου τζιαι μετά να εχεις το θάρρος να μιλήσεις για δάνεια. Αν δεν γίνει τούτο εν σαννα τζιαι σύρνεις με μεστον λάκκο χωρίς σσιοινί να τραβηχτώ πάνω. Επίσης, ποιος είπε ότι οι νέοι θέλουμε να μπλεχτούμε με δάνεια και μαλακίες τζιαι να δουλεύκουμε μια ζωή για τες τράπεζες; Ευχαριστώ δε θα πάρω. Γνωρίζω ότι πολλοί φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό κάμνουν τούτου του τύπου το δάνειο, το οποίο όμως δε θα υπήρχε εαν η παιδεία ήταν δωρεάν.

Πέμπτο, ένα γενικό σχόλειο; Ποιος είπε ότι η παιδεία είναι δωρεάν; Εν έσιεις υπόψη σου τη τεράστια πλειοψηφία των μαθητών που πληρώνουν στα ιδιαίτερα για να μάθουν όσα το σχολείο δεν τους προσφέρει; Εν σε ενδιαφέρει που επειδή η παιδεία πάσχει, οι μαθητές χάνουν τα ελεύθερα τους το απόγευμα προσπαθώντας να αναπληρώσουν τα κενά του σχολείου; Αν τα σχολεία ήταν πιο πρακτικά τότε οι μαθητές θα ασχολούνταν περισσότερο με χορό, τέχνη και μουσική τζιαι ίσως δεν θα είχαμε τόσους «ψυχολόγους και πολιτικούς επιστήμονες», κάτι που υποστηρίζεις ότι εν πρόβλημα. Φάσκεις τζιαι αντιφάσκεις συνεχώς. Εν θωρείς κανένα πρόβλημα δηλαδή που οι μαθητές παν τριφτοί που το ένα ιδιαίτερο στο άλλο τζιαι οι γονιοί τους το ίδιο που γυρίζουν τους δρόμους ούλλη μέρα τζιαι επιμένεις ότι το πρόβλημα εν ότι το σχολείο που παν το πρωί εν μούχτι; Χωρίς αλλαγή στην ποιότητα τότε οι μαθητές θα επληρώναν απλά περισσότερα λεφτά. Τίποτε άλλο.
Έκτο και τελευταίο. Κάθε άποψη σεβαστή αλλά αν με το να πληρώνει ο κάθε μαθητής για να μάθει εξαλειφόταν το πρόβλημα του φανατισμού στα σχολεία, εβελτιωνόταν το σύστημα επιλογής μαθημάτων, οι καθηγητές άρχιζαν να ενδιαφέρονται πραγματικά για το μάθημα, όλοι οι μαθητές εσυμμετείχαν ενεργά, και όχι παθητικά, στο μάθημα τζιαι δεν εχρειάζουνταν τόσα πολλά ιδιαίτερα μαθήματα, τότε ας το κάμουμε έτσι. Αλλά η λογική μου εν λαλεί ότι τούτα ούλλα εν προιόν της δωρεάν παιδείας. Ούτε πιστεύω η λογική του περισσότερου κόσμου. Τωρά γιατί η λογική σου εσένα λαλεί τούντο πράμα…ένιξερω.

Η γνώση ανήκει σε όλους. Η παιδεία δεν πηγάζει μόνο που το σχολείο. Η μόρφωση δεν πρέπει να σχετίζεται με το χρήμα. Αν η γενιά σου εσένα δουλεύκει για το χρήμα τζιαι εν παττισμένη στες τράπεζες, η δική μου η γενιά εν σου έφτεξε πούποτε. Άφησμας να σπουδάσουμε τζίνο που αγαπούμε τζιαι άηστες επενδύσεις σε τζίνους που καταλάβουν. Η παιδεία, που τον τζιαιρό του Σωκράτη τζιαι του Πλάτωνα εν κοινωνικό αγαθό τζιαι έτσι εννα παραμείνει όσο τζιαι να προσπαθείτε να δώσετε καπιταλιστικό πνεύμα στη γνώση.

Advertisements

10 thoughts on “«Η δωρεάν παιδεία είναι λάθος» WTF??

 1. Συμφωνώ απόλυτα με όσα έγραψες. Ασπούμε άσε μας κύριε μου που αθυμήθικες τωρά να πεις ότι εν σεβούμαστε την παιδεία επειδή εν δωρεάν. Θέλουν να κάμουν κέρδος που παντού. Να πιάσουν λεφτά με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο. Δηλαδή εν κανεί η παιδεία μας εν χάλια, τζιαι αν δεν πηαίνεις ιδιαίτερα, πολλά δύσκολα περνάς σε πανεπιστήμιο, εννά την πληρώνουμε τζιαι που πάνω; Σε αυτό εγώ μόνο 1 πράμα έχω να πω: Bitch please!

 2. Μισιαρούι,
  πιάστο κείμενο σου, έτσι όπως ένει, τζιαι:
  α. στείλε το σε ΟΥΛΛΟΥΣ τους βουλευτές
  β. στείλε το σε ούλλες τες εφημερίδες
  γ. στείλε το σε φωτοτυπάδικο τζιαι ζήτα καλή τιμή για εκτύπωση σε πόστερ
  δ. τοιχοκόλληστο παντού

  Σιίλια μπράβο.

 3. Τζαι βοηθώ στην αφισοκόλληση.
  Θράσος που έχουν μερικοί αθρώποι τζαι νομίζουν ότι δικαιούντια να μιλούν.. Αλλά φταίμε τζι εμείς που τους εδώκαμε το δικαίωμα να μιλούν πρώτα απ’όλα, νομίζοντας ότι αντιπροσωπεύουν τες απόψεις μας ως λαού, τζι έννα τες μεταφέρει τζαι πάρακατω.

 4. Μπορεί να μεν αρέσκει σε κάποιους αλλά ο Μαυρίδης έσιει δίκαιο. Ένας απόφοιτος πανεπιστημίου, κατά μέσο όρο, κερδίζει περισσότερα κατά τη διάρκεια του εργάσιμου του βίου παρά ένας μη απόφοιτος πανεπιστημίου.

  Άρα, κάποιος που τελειώνει το σχολείο τζιαι μπαίνει στην δουλειά, χωρίς πανεπιστήμιο, πληρώνει φόρο και επιδοτεί τον συμμαθητή του να σπουδάσει, ώστε ο τελευταίος να πιάνει μεγαλύτερο μισθό από τον ίδιο;

  Αν το νερό ήταν δωρεάν θα το κατασπαταλούσαμε χωρίς φειδώ, αν το ρεύμαν ήταν μούχτιν θα είχαμεν όλοι ενεργοβόρα σπίτια. Πιάστε να δείτε τους καταλόγους διοριστέων για να καταλάβετε τι συμβαίνει όταν η παιδεία είναι δωρεάν. Αν όντος κάποιος πιστεύει στον εαυτό του και στην αξία των σπουδών του γιατί να μην κάνει ένα δάνειο άτοκο και να το εξοφλήσει; Αν εγώ θέλω να γίνω υδραυλικός γιατί να επιβαρυνθώ τζιαι να επιδοτώ τον γείτονα ώστε ο τελευταίος να πληρώνεται περισσότερα (τζιαι να κάμει τζιαι 4 χρόνια ζωούλα ως φοιτητής;)

  Εσύ γιατί επήες ιδιωτικό σχολείο; Γιατί επληρώσαν δίδακτρα οι δικοί σου; Μήπως για να πάρεις κάτι κατά τι γνώμη σου καλύτερο απ’ ότι οι άλλοι;
  Τα καλύτερα πανεπιστήμια είναι σε χώρες που επιβάλλουν δίδακτρα ή κάποια μορφή διδάκτρων, σύμπτωση;

  Μισιαρέ, μεν ακούεις ιστορίες τζιαι μύθους για κοινωνικά αγαθά. Στην ζωή δεν έσιει τίποτε μούχτιν. Αν εσύ πιάσεις κάτι μούχτιν τότε το κόστος θα το πληρώσει ακούσια κάποιος άλλος. Δυστυχώς όμως εμάθαμεν να ζητούμεν, να στέλνουμεν το λοαρκασόν πάρακατω, τζιαι ουδείς έμαθεν να αναλαμβάνει ευθύνην για τις επιλογές του.

 5. Το πιο χειρότερο για μένα είναι άνθρωποι βολεμένοι, που οι γονείς τους πλήρωσαν μια φάουσα λεφτά να σπουδάσουν στο εξωτερικό όπως ο Μαυρίδης να έρχονται και να θέλουν να κόψουν τη δωρεάν παιδεία. Θέλεις γιε μου να πληρώσεις για τα κοπελούθκια σου, για να εκτιμήσουν το γεγονός ότι θα πάρουν πτυχίο, πλήρωνε τζαι άφησε τη δωρεάν εκπαίδευση ήσυχη.

  Είχα γράψει κάτι παρόμοιο για αυτό το θέμα: http://mana-mia.blogspot.com/2013/09/blog-post_16.html

  υγ. στις επόμενες εκλογές ο Μαυρίδης πρέπει να το βρει μπροστά του τούτο.

 6. συμφωνώ μαζί σου, εκτός με την ερμηνεία σου στο κομμάτι που λέει «Τρίτον […] Έβρετε λεφτά να σπουδάσετε αλλιώς εκάτσετε πάνω». Εν τζιαι είπεν να πληρώνουν οι φτωσσιοί τζιαι ναν μούχτι οι πλούσιοι. Είπεν ναν μούχτι οι άριστοι. Άριστος δεν σημαίνει πλούσιος.

  http://www.richdad.com/Resources/Rich-Dad-Financial-Education-Blog/January-2013/Rich-Dad-Scam-1-Higher-Education.aspx

 7. Μπορεί να διαφωνώ λλίον στες λεπτομέριες αλλά κατά κύριον λόον, you nailed it.
  Για να είσαι «άριστος» στην Κύπρο, σημαίνει πρέπει να βαστάς μιαν κοπήν λίρες για φροντιστήρια ή για ιδιωτικό λύκειον. Τζιαι θα πκιερώννει ο φτωχός με δάνεια για να πιέννει δωρεάν τζιείνος που είσιεν τες λίρες (ευρά, τέσπα) να πιέννει φροντιστήρια 40 ώρες την εφτομάν;

  Να αλλάξει το σύστημαν εισαγωγής. Κατάργηση των Παγκύπριων. Τα δίδακτρα μετά βρίσκουμεν τα.

 8. Εννα μαι ο κακος που εννα διαφωνησω λλιο δηλαδη. Να το θεσω απλα λιτα και απεριττα. Στην Κυπρο, τα εκπαιδευτηρια μας που το νηπιαγωγειο ως τα πανεπιστημια εν λαθος στημενα, λειτουργουν λαθος. Με αποτελεσμα να εχουμε λαθος αντιληψη για την παιδια. Θεωρω.
  Αυτα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s