Ο άνθρωπος με το σημάδι στο μάγουλο

<<Έκλεισε το συρτάρι, το έβαλε στον κίτρινο φάκελο, αφού είχε πάρει το κίτρινο χαρτί, και το «λέρωσε» με τα γράμματά του.  Ήταν η τελευταία του νύχτα, το είχε αποφασίσει.

Έτσι είχε γεννηθεί. Με ένα σημάδι στο μάγουλο. Δεν ήταν ελιά, ούτε αιώνιο σπυράκι. Απλά, έτσι είχε γεννηθεί. Η τύχη, ή η ατυχία, όμως, να γεννηθεί έτσι, ήρθε σε μεγάλο κόστος για αυτόν. Θυμάται από τον καιρό που ήταν στο δημοτικό, γινόταν εύκολος στόχος για τους συμμαθητές του, που τον κορόιδευαν με κάθε ευκαιρία.

-«Ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους με απόλυτη συμμετρία. Ό,τι υπάρχει, στο αριστερό μέρος του ανθρώπου, υπάρξει και στο δεξί», είχε πει κάποτε η δασκάλα των θρησκευτικών.

-«Σε σένα πρέπει να χάλασε το μηχάνημα», γύρισε και του είπε ένας συμμαθητής του. Όλη η τάξη ξεκαρδίστηκε στα γέλια.

Αυτός, ανέκφραστος όπως πάντα, δεν αντέδρασε, αν και μέσα του έβραζε. Δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι το κακό είχε πάνω του. Πότε-πότε του δημιουργούνταν αισθήματα ενοχής για το σημάδι, αν και βαθιά μέσα του ήξερε πως κι αυτός άνθρωπος ήταν, όπως όλους τους υπόλοιπους, με τη διαφορά πως αυτός είχε ένα σημάδι στο μάγουλο.

Πόση χαρά είχε κάνει στην εφηβεία όταν άρχισε να ξυρίζεται και έβαζε τσιρότο στην περιοχή του σημαδιού για να το καλύπτει. Χρησιμοποιούσε την ατάκα «Κόπηκα στο ξύρισμα». Δεν κράτησε και πολύ η χαρά του όμως. Οι συμμαθητές του του επιτίθονταν και του τραβούσαν το τσιρότο, όποτε το έβαζε.

Δεν είχε κάνει ποτέ του φίλους. Κανένας δεν τον έπαιζε, όλοι φοβόντουσαν μπας και στιγματιστούν αν έκαναν παρέα με το «λερωμένο», έτσι τον φώναζαν. Είχε περάσει ολόκληρη του την παιδική και εφηβική ηλικία απομονωμένος, νιώθοντας εγκληματίας σε κάτι που δεν είχε λόγο αν θα συνέβαινε ή όχι. Στρατό δεν πήγε. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ανθρώποι με σημάδι στο μάγουλο δεν κατατάσσονταν. Κανένας δεν ήξερε να του πει γιατί. Όπως κανένας δεν ήξερε να του πει γιατί γεννήθηκε έτσι. «Έτσι είναι», ήταν η απάντηση που έπαιρνε. «Πολλά ρωτάς». Όλοι όμως ήξεραν να τον αποκαλέσουν «προδότη», «λιποτάκτη» και «εχθρό της πατρίδας, όταν αυτός σπούδαζε στο τοπικό κολλέγιο ενώ αυτοί έβγαζαν σκοπιά.

Τον τελευταίο καιρό προσπαθούσε να βρει δουλειά, αλλά μάταια. Όταν τον καλούσαν για συνέντευξη και έμπαινε στο γραφείο, τον έβλεπα με ένα παράξενο και δολοφονικό βλέμμα. Χλευαζόταν, αμφισβητούνταν οι ικανότητες και οι γνώσεις του, αν και είχε τελειώσει το σχολείο με άριστα, όπου πήγαινε.

Είχε πέσει σε βαθιά κατάθλιψη. Όλα του φαίνονταν μάταια. Μπορεί, κατά καιρούς να ένιωθε αρνητικά για συγκεκριμένες καταστάσεις ή ανθρώπους, τώρα όμως νιώθει έτσι για την ίδια τη ζωή. Για τη ζωή που ποτέ δεν τον υποστήριξε, ποτέ δεν τον βοήθησε, ποτέ δεν του έφερε μια καλή κουβέντα, που το μόνο που του είχε προσφέρει είναι ένα σημάδι στο μάγουλο.

Δεν τον ένοιαζε που υπήρχαν και χειρότερα. Το ήξερε. Η  γενιά της μάνας του είχε κατασφαγεί, λόγω αυτού του σημαδιού. Θεωρούνταν ανθρώποι κατώτερης φύσης, με δηλητηριασμένο αίμα, που απειλούσαν το ανθρώπινο γένος. Εκατομμύρια είχαν θυσιαστεί στο όνομα της κάθαρσης της ανθρώπινης φυλής και την απαλλαγή της από οποιοδήποτε σκουπίδι. Παρ’ολ’αυτά, συνεχιζόταν μέχρι σήμερα η σφαγή των ανθρώπων που είχαν το σημάδι. Όχι πάντα σωματική, αλλά ψυχική. «Αργό θάνατο», τον χαρακτήριζε. «Δε γεννιόμουν και γω στη γενιά της μάνας μου, να με σφάζαν μια και καλή και να ησύχαζα»

Στην κηδεία του διαβάστηκαν, όπως είχε ζητήσει, όσα είχαν γραφτεί στο κίτρινο χαρτί:

«Έζησα μια ζωή μίσους, ανασφάλειας, περιθωριοποίησης και ντροπιασμού. Αντιμετωπιζόμουν σαν απόβλητο της κοινωνίας. Κι αυτό μόνο επειδή η φύση με γέννησε έτσι. Η ίδια η φύση που με γέννησε, η ίδια η φύση μ’απαρνιέται. Και την απαρνιέμαι και γω με τη σειρά μου.

Αντίο»>>

«Τώρα παιδιά μου, γυρίστε σελίδα. Φτάσαμε αισίως στο τέλος της ενότητας «Οι διάφορες μορφές των φυλετικών διακρίσεων στο νεότερο κόσμο»».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s