Η δύναμη του βλάκα

Λλίο πριν τα φώτα, κάτι έλαμψεν στον ουρανό, εγυρίσαμε τζιαι οι 3 τζιαι είδαμεν ένα βεγγαλικό.
Ύστερα που λλίο, ακόμα ένα. Πανέμορφο, επιβλητικό, μεγάλο. Χωρίς να ξέρουμε γιατί, χωρίς να ξέρουμε ποιος, χωρίς να ξέρουμε πώς, βαθιά μέσα μας ενιώθαμεν ευχαρίστηση τζιαι ενιώθαμε τυχεροί που τα εβλέπαμε.
Εσταματήσαμε στα φώτα.
Τα βεγγαλικά εφαίνουνταν καθαρά στον ουρανό, εν εγίνετουν να μεν τα προσέξει κάποιος. Τζιαι γι’αυτο, είχα παρατηρήσει ότι, οι οδηγοί δίπλα μας, μπροστά μας, αλλά τζιαι στο απέναντι φανάρι εβλέπαν τα.
Κάποιος ήταν γέρος, που ποιος να ξέρει τι εσκέφτετουν, ίσως χαρά που ήσιε την ευκαιρία να απολαμβάνει τέτοια θεάματα στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ίσως λύπη επειδή όταν ήταν μικρός εν ήσιε τέτοια πράματα.
Κάποιοι ήταν γονείς με παιδιά, που εσιέρουνταν με τα παιδιά τους το θέαμα. Ίσως αν ήταν μόνοι τους ούτε καν να εγελούσαν ή να έδειχναν ευχαρίστηση. Όμως τζίντην στιγμή ενιώσαν, για τα παιδιά τους, εβγάλαν το παιδίν που μέσα τους.
Τζίνα τα δευτερόλεπτα εδραπετεύσαμεν ούλλοι σε έναν άλλο κόσμο.
Τούτος ο κόσμος εν θέλει διαβατήριο, μπαίνει όποιος θέλει, όποιας φυλής, θρησκείας, πολιτικής κατεύθυνσης τζιαι να είναι. Ο κόσμος τούτος εν γνωρίζει έτσι πράματα.
Γι’αυτό τζιαι μπορεί να μεγαλώσει, να χωρεί παραπάνω που 14 πλάσματα, όσα ήταν τα άτομα στα αυτοκίνητα δηλαδή. Πρέπει όμως να πληρούν μια τζιαι μοναδική προυπόθεση. Τζίνη τη στιγμή να εβλέπαν βεγγαλικά.
Ήμαστε συνδεδεμένοι με κάποιους στην Κίνα που εγιορτάζαν τα εγκαίνια της επιχείρησής τους, με κάποιους σε στη Γκάνα, που μόλις είχαν βάλει ίντερνετ στο χωριόν τους, με κάποιους στον Καναδά που εγιορτάζαν τη νίκη ενός υποψηφίου σε κάποιες τοπικές εκλογές, με κάποιους στη Χιλή, που τα απολάμβαναν χωρίς να ξέρουν το λόγο, όπως τζι’εμείς, στην Κύπρο.
Χωρίς να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο, ξέροντας ότι ποττέ δεν θα συναντηθούμε, τζιαι ενώ μας χωρίζουν τεράστιες αποστάσεις, τζίνη τη στιγμή εσυνδεθήκαμε. Χωρίς δορυφόρους, χωρίς τηλέφωνα τζιαι ίντερνετ. Απλά τζιαι μόνο χρησιμοποιόντας κάποια συναισθήματα εμφυτευμένα μέσα μας, σαν πρωτόγονοι Άνθρωποι. Τη Χαρά τζιαι τον Ενθουσιασμό.
Μόλις ήσιεν ανάψει το πράσινο. Κανένας εν το ήσιεν προσέξει. Το θέαμα τζιαι η ικανοποίηση που επρόσφερεν ο κόσμος ήταν τεράστια τζιαι οτιδήποτε άλλο τζίνη τη στιγμή έμοιαζε άχρηστο.
1…
2…
3 δευτερόλεπτα μετά που άναψε το πράσινο.
Ο οδηγός του κόκκινου αυτοκινήτου έπαιξεν την πουρού, εν εμπορούσε να περιμένει παραπάνω.
Ξαφνικά, σαν μάγος, έφερεν 11 μυαλά πλασμάτων, στην πραγματικότητα. Έφκαλεν τους που τον κόσμο που εβρίσκουνταν, τζιαι έδεσεν τους με χειροπέδες. Ο μόνος που ξέρει να τες λύσει εν τα βεγγαλικά. Τζιαι όλοι εγνώριζαν πόσο σπάνια έβλεπαν βεγγαλικά.
Τα 3 κορίτσια στο αυτοκίνητο της μητέρας, ήταν τα μόνα που έμειναν στον φανταστικό κόσμο. Εξ’άλλου, τζιαι να τα έβγαζε ο οδηγός που έπαιξεν την πουρού, ήξεραν τον τρόπο να ξαναμπούν. Ούλλη μέρα εταξιδέφκαν σε άλλους κόσμους, δικούς τους, τζιαι εξέραν το κλειδί κάθε παραδείσου τζιαι την έξοδο κάθε κόλασης. Γι’αυτό τζιαι σε ένα κολασμένο κόσμο, ήταν συνέχεια χαρούμενες τζιαι μέστα γέλια. Εν δικαιολογείται αλλιώς.
Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, επατήσαν ούλλοι το γκάζι, εξεχάσαν ότι ήσιε συμβεί τζιαι επροχωρήσαν.
Ο οδηγός στο κόκκινο αυτοκίνητο, ευχαριστημένος που τη νίκην του πάνω στους άλλους, είπε σιγά «Άτε μάνα μου τζιαι βιαζούμαστε». Ούτε καν εγύρισε να απολαύσει τα βεγγαλικά, αν τζιαι αντιλήφθηκε την παρουσίαν τους.
Ένας μίζερος τζιαι κατσούφης άθρωπος, ήταν ο μόνος στρατιώτης του Κακού εναντίων 11 πολεμιστών του Καλού. Τζιαι ενίκησε.
Ένας πόλεμος χωρίς όπλα, χωρίς λόγια, χωρίς διακυρήξεις τζιαι στρατηγούς, ήταν ένας που τους πολλούς πολέμους που συμβαίνουν κάθε μέρα, αυτού του είδους. Ίσως οι πιο σημαντικοί τζιαι με τους παραπάνω θανάτους, παρά από τους «πραγματικούς» πολέμους. Τούτοι οι πολέμοι εν έχουν τραυματίες. Μόνο πεθαμένους.
Σκοτώνουν τον άνθρωπο μόνο τζιαι μόνο που καταφέρνουν να τον φέρνουν που τη χαρά στη λύπη, που τον ενθουσιασμό στην μιζέρια. Είναι ζωντανοί πεθαμένοι. Γιατί εν ξέρουν να απολαμβάνουν το μεγαλύτερο δώρο που τους εδώθηκε, τη Ζωή.
Ο άνθρωπος μαθαίνει να μην απολαμβάνει τη Ζωή. Τα τρία κορίτσια εν το είχαν διδακτεί ακόμα τούτο το μάθημα.
Η καθηγητές του μαθήματος είναι οι βλάκες που κυκλοφορούν ανενόχλητοι στον κόσμο. Εσκοτώσαν τους άλλοι βλάκες, εγίναν όμως βρυκόλακες, γυρίζουν τον κόσμο τζιαι προσπαθούν να σκοτώσουν τζιαι να σκοτώσουν τζιαι να σκοτώσουν. Όσους πιο πολλούς μπορούν.
Αρκεί μια βόλτα στον κόσμο για να καταλάβει κάποιος ότι τα εκαταφέραν, τζιαι μάλιστα με μεγάλην επιτυχία.
H δύναμη του βλάκα εν τεράστια τελικά.

Advertisements

15 thoughts on “Η δύναμη του βλάκα

 1. Έκαμες με να δω βεγγαλικά! Σ’ ευχαριστώ!
  Τη δύναμη του βλάκα μπορεί να την νικά η δύναμη του δημιουργού.
  Γράφει, ζωγραφίζει, σκαλίζει, δημιουργει συνδέσεις με εκείνον τον άλλο κόσμο.

  misharos: :)
  Ακριβώς. Εν τούτο που μου αρέσκει στα παιδιά(τζιαι όι μωρά), ότι μπορούν να δημιουργούν δικούς τους κόσμους τζιαι να χάννουνται μέσα τους. Δυστυχώς, όμως, όσο μεγαλώνει ο άθρωπος, η δημιουργική του πλευρά χάννεται. Τυχαίο που όσοι μπορούν ακόμα να δημιουργούν εν αυτοί που εν αιθεροβάμωνες(με την καλή έννοια) τζιαι τούτοι που μπορούν να φαντάζουνται πράματα πέρα που τον κόσμο;
  because we never really grow up. we just learn how to act in public.
  damn αρέσκει μου τουντο quote. κολλά παντού.

 2. polla wraio re erpeto!
  polla wraio.

  to «ploiroun» to afinw stin eolika, na men fanw egw i katzia :P

  misharos: :) Να’σαι καλά.
  Έννεν πληρεί αλλά πλοιρεί. Έχω την εντύπωση ότι ισχύει τζιαι για τα άλλα πρόσωπα το «οι».
  Μπορεί να κάμνω λάθος. Άτε εολικα πε μας :p

  update: εσύγχισα τα η/ει :p πληροί ένει xD
  άρα είμαι λάθος.
  φανκς!

 3. Ρε φίλε, έκαμες άλματα στο γράψιμο τζαι στον τρόπον έκφρασης, χωρίς να χάσεις χαρακτήρα τζαι φαντασία. Μπράβο σου μαν.

  misharos: «Ιστορίες που δε διηγήθηκε ποτέ κανείς» remember; :)
  Ευχαριστώ!

 4. (εγώ ήμουν, σόρρυ)

  είναι μόνο «πληροί» αλλά δεν θυμούμαι τον κανονισμό. Κάτι με τέθκοια-sounding ρήματα στο τρίτιο πρόσωπο.

  misharos:
  IP dear εκατάλαβα το :p
  ναι είναι
  πληρώ
  πληροίς
  πληροί
  πληρούμε
  πληροίτε
  πληρούν

 5. Πολλά όμορφο το κείμενο σου Μισιαρούδιν! Νιώθω ότι πλέον εν μπορούμε να σε αποκαλούμε Μισιαρούδιν ή μιτσίν η τίποτε τέθκοιο, είσαι πολλά «ώριμος» για κάτι τέθκοια. ΕΛπίζω να παραμείνεις, όπως γράφεις σε άλλα σου κείμενα, το παιδί που είσαι τωρά τζιαι όταν μεγαλώσεις ηλικιακά. Εκατάλαβες τι θέλω να πω.
  Όσο για το «πληρούν» εν απολύτως σωστό, το τρίτο πρόσωπο ενικού όπως σωστά επισήμανες είναι με «οι» η κατάληξη, δηλαδή «πληροί», διότι προέρχεται από την κατηγορία των συνηρημένων ρημάτων σε -όω. Τα περισσότερα ρήματα τζείνης της κατηγορίας εγίναν στα νέα ελληνικά με κατάληξη -ωνω, όπως το δηλόω-δηλώ –> δηλώνω. Σε πολλά λόγιους τύπους μπορεί κανείς να συναντήσει τζιαι το ρήμα όπως ήταν στα αρχαία, δηλαδή δηλώ, δηλοίς, δηλοί κλπ

  misharos: Να’σαι καλά :) Έτσι ελπίζω να μείνω τζιαι θα κάμω τα αδύνατα δυνατά για να το πετύχω.
  ασπούμεν ουάου. λατρεύκω τα ελληνικά.
  πριν λλιες μέρες ετράμπαρα μια κόλλα με λόγιες φράσεις που το γραφείο των καθηγητών τζιαι απλά εντυπωσιάστηκα εν φοβερές.
  απορία: το πληρώνω, φκαίνει που το πληρόω;

 6. ti tha spoudasis ipamen? :)

  misharos: Εξανάκαμεν μου τούντην ερώτησην η Λένη σε ένα πιο παλιό ποστ τζιαι εν ξέρω γιατί ρωτάτε :p
  Σκέφτουμαι νομικά, ή ιστορία. Τελευταίως εκίνησε μου την προσοχή τζιαι η κοινωνική ανθρωπολογία.
  Θα δούμεν…

 7. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για τους απεργούς – Οι απεργοί δέχονται απειλές και με τα παιδιά τους για να σταματήσουν – Πρέπει να υπάρξει μαζικότητα ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ώρα 6 στην Φανερωμένη – Δεν υπάρχει απολύτως καμιά δικαιολογία για την ανοχή κανενός

  Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες από εδώ αλλά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δυστυχώς αυτό δεν γίνεται αντιληπτό

  Υπάρχει απίστευτο κουκουλωμα από παντού

  Μόνο η Cyprus Mail προς τιμήν τους ασχολήθηκε η δημοσιογράφος η Νάταλυ Χαμί επισταμένως με την υπόθεση και προσπάθησε να συνομιλήσει με την αστυνομία με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου εσωτερικών αντρέα ασσιώτη

  Ας σπάσει η συνωμοσία της σιωπής

  Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την ανοχή κανενός

  Συνέλευση για συλλογικές αποφάσεις για δράση αλληλεγγύης σε αυτούς τους άτυχους ανθρώπους που είχαν την ατυχία και βρέθηκαν σε τούντον τόπο

  Τρίτη ώρα 6 στα σκαλιά της Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία

  Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές,
  δεν διαμαρτυρήθηκα,
  γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.
  Όταν κυνήγησαν για τους σοσιαλδημοκράτες,
  δεν φώναξα,
  γιατί δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης.
  Όταν ήρθαν για τους συνδικαλιστές,
  ούτε τότε φώναξα,
  γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
  Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό,
  δεν έκανα τίποτα,
  γιατί δεν ήμουν καθολικός.
  Όταν ήρθαν για τους Εβραίους,
  παρέμεινα σιωπηλός,
  γιατί δεν ήμουν Εβραίος.
  Μετά ήρθαν για μένα,
  αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί
  και να φωνάξει μαζί μου.

  -Martin Niemöller

  Προτεστάντης ιερέας που αντιστάθηκε στους ναζί

 8. νασαι καλά ρε μισιαρέ για πόψε!!

  misharos: Εσύ να’σαι καλά :)
  Λυπούμαι που εν ήρτα ύστερα. Ήμουν με το ποδήλατο τζιαι είχα τζιαι θκιέβασμα. Ευτυχώς επίετε κάμποσοι.
  Αναμένουμε ενημέρωση για το τι έγινε :)

 9. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 η ώρα 1.30 – Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας
  Πρακτικά Συνέλευσης 1ης Νοέμβριου – Σκαλιά σχολείου Φανερωμένης
  Αλληλεγγύη στους κρατούμενους μετανάστες απεργούς πείνας
  Αρχικά έγινε ενημέρωση για τη συνέχιση της απεργίας πείνας των 52 κρατούμενων στο μπλοκ 10 που οδήγησε δυο κρατούμενους στο Γενικό Νοσοκομείο και ακόμα δυο στην ψυχιατρική μονάδα Αθαλάσσας.
  Σήμερα ακόμα 15 άτομα, κρατούμενοι στα κρατητήρια του αστυνομικού σταθμού Λακαταμιας ξεκίνησαν απεργία πείνας. Έγινε ενημέρωση για την άσκηση πίεσης προς τους απεργούς για διακοπή της απεργίας ακόμα μέσω των παιδιών και συγγενών τους για στέρηση του δικαιώματος φοίτησης σε σχολεία των παιδιών.
  Η συνέλευση αποφάσισε:
  • Να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη 3 Νοέμβριου 2011 στις 13.30.
  • Να δημιουργηθεί σελίδα στο facebook και να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλες τις εξελίξεις εντός και εκτός κρατητηρίων.
  • Να κοινοποιούνται τα δελτία τύπου σε διεθνή και περιφερειακά όργανα ανθρωπινών δικαιωμάτων, βασανισμών και μετανάστευσης,
  Κύριο μέλημα της συνέλευσης είναι να γίνουν ορατοί οι μετανάστες απεργοί πείνας και να ενημερωθεί το κοινό ότι η κράτηση τους γίνεται κατά παράβαση αποφάσεων Ανωτάτου Δικαστηρίου πέραν των 6 μηνών με ταυτόχρονη άρνηση επαναπατρισμού σε ορισμένες περιπτώσεις και χωρίς την εφαρμογή εναλλακτικών προς την κράτηση προνοιών του νόμου (όπως η χρηματική εγγύηση, παρουσία σε αστυνομικό σταθμό, εθελούσιος επαναπατρισμός ή προσωρινή άδεια παραμονής).
  Μετά την συνέλευση αφού πάρθηκε απόφαση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο εσωτερικών την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη συγκέντρωση έξω από τον αστυνομικό σταθμό Λακατάμιας από 25 περίπου άτομα της συνέλευσης.
  Φωνάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας και κατά των φυλακών αρχικά πίσω από τα κρατητήρια και στη συνέχεια μπροστά στην είσοδο του τμήματος. Στο συγκεκριμένο τμήμα βρίσκονται 15 μετανάστες απεργοί πείνας προς αλληλεγγύη στους άλλους απεργούς πείνας των κεντρικών φυλακών

 10. πολλά δυνατό ποστ. έχεις δίκαιο. τζείνος ο άνθρωπος ασπούμε εχάλασε την στιγμή για πάντα.. εν όπως την φυσική, που σου εξηγά τα κόλπα του ταχυδακτυλουργού τζιαι πλέον χάνουν την μαγεία τους. ο κόσμος εν γεμάτος που τούτους τους ανθρώπους. κάποτε γίνουμε τζιαι εγώ έτσι, τζιαι νιώθω πολλά κενή. εν πολλά απαίσιο πράμα.

  misharos: Δυστυχώς ναι εν γεμάτος ο κόσμος που τούντους αθρώπους. Τζιαι γίνονται περισσότεροι, όπως τους βρυκόλακες.
  Πιστεύω όλοι μας κάμνουμεν το κάποτε τούτο, λλίον ή πολλά, τζιαι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το έγκλημα που διαπράττουμε τζιαι να το σταματήσουμε.

 11. Hello everybody
  This letter represents all the detainees who went on hunger strike, in block 10 Nicosia central prison from the 24/10/11 until the 3/11/11, which lasted for 12days. We got assurance from the people, who spoke to the general director of the ministry of interior Mr. Andreas Assiotis, that Mr. General Director will do the needful to solve our problems within 7days.
  We believe that the government and the ministry of interior of Cyprus understand our real situation and this peaceful exercise. In order to show our goodwill and trust towards Mr. General Director and the government of Cyprus, we decided to stop the hunger strike.
  We hope to have some good result, so we may not have to do this in future. we went on hunger strike to get attention and assistants, but not to hurt any person, institution or ourselves.
  We would like to express our heartfelt thanks to those all, for their time, hard work and care, provided for all this time.
  Thanks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s