Στην εκκλησία

Την Κυριακή ήμουν εκκλησία.

Ο πάτερ έλεεν «…άυλο, παντοδύναμο, άναρχο, παντοκράτορα, παντογνώστη Θεό.»

Μόλις ετέλιωσεν, ακούεται η φωνή μιας γριάς:

«Ένα γιατρό, ένα γιατρό!»

Τι ειρωνεία.

23 thoughts on “Στην εκκλησία

  1. δηλαδη περιμενεις απο τον θεο να σου καμνει ουλα τα χατηρια.εισαι αρρωστος κυριε παενε γιατρο.θελεις γενεκο πηενε εβρε.θελεις δουλεια πηενε εβρε.ο θεος σεβεται την ελευθερια σου και δεν επεμβαινει στα θεματα που εσυ μπορεις να κανεις χωρις την βοηθεια του.με το αν το ειρωνευεσαι απλα κοροιδευεις τον ευατο σου.εσυ δεν θελεις θεο αλλα δουλο φαινεται.το ειπες οτι ειναι παντοδυναμος.σκεφτου ποσα σε ανεχεται οταν τον βριζεις.μονο οταν χρεαζεσαι κατι θυμασαι τον.κλασσικλα τραουλλοκυπραιος

    misharos: Να σου πω την αλήθκεια ποττέ εν τον εχρειάστηκα, που τον τζιαιρό που έμαθα να ζω χωρίς την ιδέα κάποιου θεού τζιαι να τα φκάλλω πέρα μόνος μου. Εν θέλω δούλο. Ό,τι μπορώ κάμνω το μόνος μου. Εν φανερή η απουσία του στον κόσμο. Με το να λαλείς πως σέβεται την ελευθερία μου τζιαι ότι με ανέχεται προσπαθείς να μπείς στην θέσην του τζιαι να μου πεις εσύ τι έσιει στο μυαλόν του. Πράμα λλίον αδύνατο. Εκτός αν ό,τι μου λέεις εν που το βιβλίο που λαλεί για φίθκια που μιλούν τζιαι για αθρώπους που ζουν μέσα σε φάλαινες. Α τζιαι κανονικά πρέπει να με σκοτώσεις επειδή εξύβρισα το Θεό τζιαι αμφισβήτησα την ύπαρξήν του. Έτσι λέει το βιβλίο. Άτε, κάμε ότι σου λέει ο καλός θεούλης.
    Καλύτερα να ειρωνεύκουμαι τζιαι να κοροιδεύκω τον εαυτό μου παρά να ακούω τζιαι να βλέπω ειρωνίες τζιαι να κοροιδεύουμαι που άλλους.
    Τι σου εφτέξαν οι Κυπραίοι ρε, κύριελέησον πόσο κόμπλεξ με την ταυτότητα μας.

  2. άρκησα λίγο να καταλάβω το σκιτσούι αλλά είναι τέλειο!!! :-) :-) :-)

    η κοτζιακαρούα πρέπει να έχασε πολλά sunmiles για τον Παράδεισο, άκου τζει έναν αν είναι δυνατόν πφφφφ γιατρό;!

    misharos: Εν χάννει έννεν; Σίουρα σίουρα. Άκου ποτζί. Τη στιγμή που μιλά για τον Παντοδύναμο να ζητά βοήθεια που τον αμαρτωλό τζιαι βρωμισμένο θνητό. Τστς.

  3. @ ur comment to antifasista:

    tote ti epies na kameis spiti kapoiou pou en yparxei je en ton xreiazesai?

    misharos: Επειδή στην ηλικία που είμαι πρέπει να ακολουθώ την οικογένεια, ειδικά σε τούντες περιπτώσεις. Έγινε θέμα επειδή εν φορώ σταυρό, όι να τους πω ότι εν πιστεύκω.
    Αλλά εν μπορώ να πω ότι με το να πιέννω χάννω κάτι. Διά μου τροφή για σκέψη τζιαι πιστεύκω πως για να απορρίψω κάτι πρέπει να το έχω γνωρίσει ολοκληρωτικά.

  4. Μισιαρούδιν είσαι με την τνύπωση ότι όσοι παν εκκλησία τζαι πιστεύκουν στο Θεό εν παθαίνουν τίποτε? Ούτε υποφέρουν ούτε χρειάζουνται γιατρούς ούτε προβλήματα έχουν?

    Αν παρατηρήσεις λλίον γυρόν σου μπορεί να διαπιστώσεις μάλιστα ακριβώς το αντίθετο, ότι οι θεοσεβούμενοι έχουν αρρώστιες στις οικογένειες τους, έχουν πολλά οικονομικά προβλήματα, καμιά φορά παραπάνω που άλλους που ζουν πιο άνετα και δηλώνουν άθεοι.

    Ο Θεός εν είπε ότι όσοι εν κοντά Του θα έχουν ό,τι θέλουν σε τούτη τη ζωή, θα είναι τρισευτυχισμένοι σε τούτη τη γη… Αντιθέτως, είπε ότι τζαι θα τους περιπαίζουν, τζαι θα τους ταλαιπωρήσουν τζαι γενικώς να είναι προετοιμασμένοι για δύσκολη ζωή. Υποσχέθηκε όμως ότι θα είναι κοντά τους τζαι θα τους διά δύναμη, θα τους βοηθά (κάποιοι είδαμεν τζαι θαύματα να γίνουνται) τζαι υποσχέθηκεν πως ό,τι στερηθούν δαμαί για την αγάπη Του θα το έχουν πολλαπλάσιο μετά θάνατον… Τζι αν Τον πιστεύκεις, νιώθεις Τον δίπλα σου τζαι βρίσκεις παρηγοριά για ούλλα τα προβλήματα σου… Αν δεν Τον πιστεύκεις, με κάθε ευκαιρία τζαι κουβέντα θα τον αμφισβητείς τζαι θα Τον πολεμάς, προσπαθώντας να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει.

    Όσο παράλογο τζι αν σου ακούεται το «κάμε υπομονήν δαμαί τζι έννα κερδίσεις τον Παράδεισο», τούτον εν η πίστη, η πίστη εν βασίζεται στη λογική τζι έτσι έννεν εύκολο για τον καθένα να πιστέψει σε κάτι εκτός που τον εαυτό του. Παντές τζι ο εαυτός μας εν το παν, τζι εν αρρωστούμε ποττέ, εν πεθανίσκουμεν ποττέ, ούλλα ξέρουμεν τα τζαι ούλλα μπορούμεν τα – παντές τζι ο εαυτός μας, ο νους μας εν μας απογοήτευσεν ποττέ!

    Προσωπικά πιστεύκω ότι έσιει κάτι πολλά πιο δυνατό που μένα – τζαι στο κάτω κάτω εν έχω τίποτε να χάσω αν πιστεύκω.

    Τζαι νομίζω ότι προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου για κάτι… Εν καλόν όμως να αμφισβητείς τζαι να το ψάχνεις

    Τζαι εν εύστοχη τζαι η εικόνα, λογικά έπρεπε ναν όφτζερη η αίθουσα. Λογικά

    Cheers! Χαιρετίσματα στον Νεοκλέους!

    misharos: Όχι, εν είμαι με την σκέψη ότι όσοι πιστεύουν( τζιαι ειδικά οι γρίες στην εκκλησία οι οποίες εν πολλά θρησκευόμενα άτομα) ζουν μια παραδεισένια ζωή. Όπως είπες τζιαι συ κάποιοι που τούτους έχουν πολλά παραπάνω προβλήματα που τους μη πιστεύοντες. Απλά τζίνο που ήθελα να τονίσω είναι ότι στη δύσκολη στιγμή, όσο τζιαι αν πιστεύουμεν ή όι, καταφεύγουμε στην ανθρώπινη λύση. Θεωρώ το λλίον άκυρο δηλαδή να μιλούμε για τον παντοδύναμο, παντογνώστη κλπ Θεό, αλλά να περιμένουμε που τον άθρωπο μια λύση. ( Αν τζιαι πολλές φορές πιστεύεται το αντίθετο, ότι στη δύσκολη στιγμή καταφεύγουμε στην πίστη, τζιαι πεστο τύχη ή όι, πέστο Θεόν ή όι, πέστο placebo effect ή όι, βοηθά μας. Εξου τζιαι τα θαύματα) Υπάρχουν παραδείγματα που οικογένειες που ενώ ένα μέλος τους ήταν άρρωστο, επροσεύχονταν τζιαι δεν το έπερναν στο γιατρό, ώσπου επαίθενεν.
    Εννα μου πεις τωρά εν όπως το ανέκδοτο που εν ένας τζιαι πνίεται τζιαι προσέυχεται να σωθεί, έρκεται μια βάρκα, λαλεί της εννα με σώσει ο θεός, έρκεται πλοίο, λαλεί του εννα με σώσει ο θεός, έρκεται ελικόπτερο, λαλεί του εννα με σώσει ο θεός, πεθανίσκει τζιαι ύστερα λαλει του θεου γιατι εν με εσωσες; Ε αφου ρε βλακα εστειλα σου 1 βαρκα 1 ελικοπτερο τζιαι 1 πλοιο.
    Απλά άμαν ο άθρωπος θέλει κάτι να βρει να δικαιολογήσει την ύπαρξη του θεού, βρίσκει. Έσιει στιγμές που ο θεός πρέπει να επεμβαίνει τζιαι να μεν αφήνει στον άθρωπο τόσην ελευθερία. Γιατί σάννα μου τζιαι πολλήν ελευθερίαν μας έδωκεν…
    Μα για τον ίδιο λόγο που εν θέλω να πιστεύκω στη ζωή μετά το θάνατο, δίπλα που το Θεό τζιαι ξερωγω, εν θέλω να πιστεύκω ούτε ότι λαλούν οι άλλοι για παρθένες στον παράδεισο, ούτε οι άλλοι για μετενσάρκωση. Τζιαι η αλήθκεια εν αρκετά δύσκολο για τον άνθρωπο να αποδεχτεί το γεγονός ότι: πεθαίνεις; Ετέλιωσε.
    Επίσης, θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνο ένα δόγμα να στηρίζεται μόνο σε ότι νιώθουν οι οπαδοί του. Εν πολλά ευάλωτη η ψυσιή του αθρώπου, τα συναισθήματα του. Όπως εσύ νιώθεις τον Θεό δίπλα σου, τζιαι γω μπορεί να νιώθω ότι πρέπει να ξιλιφτούν ούλλοι οι Εβραίοι. Τζιαι εν τζιαι μπορεί να σου πει κανένας ότι πιστεύκεις λάθος. Επειδή νιώθεις το. Έννεν υπάρχει πράξη, η οποία μπορεί να αποδεικτεί λάθος. Ένεν κάτι που μπορώ να σου αποδείξω, ούτε κάτι που μπορείς να μου αποδείξεις. Τζιαι γι’αυτό το ερώτημα «Υπάρχει Θεός ή όι», θα υπάρχει πάντα.
    Έννεν ο εαυτός μας το παν. Τζιαι επειδή έννεν το παν, έννεν ανάγκη να υπάρχει κάτι άλλο ανώτερο. Απλά έχουμε κάποιες δυνατότητες, κάποια όρια.
    Αν πω του Νεοκλέους σιερετίσματα που τη neerie εννα καταλάβει; :p

  5. ώρες ώρες νιώθω ότι έννεν εσύ που μιλάς, εν ατάκες που πετάσσουνται μόνες τους… ξέρεις λλίον που ούλλα αλλά τούτον εν μας κάμνει γνώστες των θεμάτων

    αν θέλεις να μάθεις ψάξε το εσύ, ζήσε το εις βάθος, εν θα καταλάβεις τη γεύση της φράουλας αν δεν τη δοκιμάσεις μόνος σου

    ούτε ο νεοκλέους έννα καταλάβει αν του πεις neerie, μεν φοάσαι, εν κινδυνεύεις :D
    τζαι να του πεις ότι είμαι η ούρσουλα εν θα με θυμηθεί

    misharos: Εννα αλλάξω κάτι που είπεν ο Oscar Wilde: «I’m too young to know everything».
    Εν ήμουν πάντα με τούντες απόψεις. Που ήμουν πιο μικρός ήμουν πάρα πολλά της εκκλησίας. Κάποτε εσκέφτουμουν αν θα γίνω πάτερ ή μοναχός. Άλλαξα που τον τζιαιρό που επέθανεν ο παππούς μου.
    Είχα δοκιμάσει την φράουλα τζιαι ελάτρευκα την. Αν τζιαι άρεσε μου η γεύση της φράουλας, τελικά έμαθα να ζω χωρίς αυτήν.
    Ε τι να του πω; :p

  6. Ένα περίπου τα ίδια…Επία τζιαι γω την Κυριακή εκκλησία με τους γονιούς μου…τζιαι εσκέφτουμουν..
    τζείνοι ούλλοι που ήταν μες την εκκλησία,εν θα ταν πιο καλά να ταν σε μιαν παραλία τζιαι να την καθαρίζουν?Ή να αφιερώνουν ώρα για να εν με ανθρώπους που αγαπούν?
    είτε υπάρχει είτε εν υπάρχει ρε κουμπάρε!

    misharos: Δες το σχολιο μου στη sike πιο κατω :)

  7. misharoudin carpe diem τζαι σικκιμε
    ακολούθα τον εαυτό σου τζαι οι δαίμονες τζαι οι θεοί εν καλά τζαμέ που ένει, μες τα μυαλά των ανθρώπων

    misharos: Έτσι :) Ακολουθώ τον τζιαι ως τωρά πάμεν καλά.

  8. Φίλε εγώ βρέθηκα στη θέση σου. Ήμουν πολλά κοντά στην εκκλησία ακολουθώντας την οικογένεια. Υπήρξαν στιγμές κατά τη διάρκεια της εφηβείας που αντιδρούσα. Ύστερα στα φοιτητικά μου χρόνια είπα να δώ τα πράγματα πιό ψύχραιμα, να ακούσω με ανοιχτά τα αυτιά μου και να δώ με τα μάτια ορθάνοιχτα. Άκουσα και είδα πολλά.
    Προσωπικά κατάληξα σε μια δική μου αλήθεια. Δεν πιστεύω στο Θεό. Πιστεύω όμως στην Πίστη. Όποια και εάν είναι αυτή. Πίστη στο Χριστό, στον Αλλάχ, στον Βούδα, στον εαυτό σου. Σέβομαι τον κάθε ένα και σέβομαι την ανάγκη του να πιστεύει μαζί με τη δύναμη της πίστης του. Η πίστη κρύβει απίστευτη δύναμη. Το είδα. Εγώ επιλέγω να μήν πιστεύω αλλά ουδέποτε θα χλευάσω αυτούς που πιστεύουν. Ο καθένας εκεί που την «βρίσκει» και γαληνεύει η ψυχή του.

    misharos: Ναι. Μπορώ να πω ότι η οποιασδήποτε μορφής πίστη, μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, η πίστη οδηγεί σε απάνθρωπες τζιαι παράλογες καταστάσεις, ειδικά στις μουσουλμανικές χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι έσιει πολλές Πίστες(αν εν έτσι ο πλυθηντικός της πίστης)

  9. Δε θυμάμαι ποιος το είπε αλλά τυγχάνει να συμφωνώ: «Η αθεϊα είναι προνόμιο των πλουσίων». Δυστυχώς αν δεν έχεις τη δυνατότητα να φροντίσεις για κάτι χρειάζεσαι να ελπίζεις ότι θα φροντίσει κάποιος άλλος.

    misharos: Χμμ συμφωνώ. Ίσως τζιαι τούτων που επεράσαν δυσκολίες στην ζωήν τους τζιαι βάσανα, ή ζουν σε καταπιεσμένες κοινωνίες τζιαι έννεν ούτε τόσο δυνατοί.

  10. @ ανώνυμο, 16 μαρτίου:
    γιατί να μεν καθαρίσουν την παραλία τζείνοι που ούλλη νύχτα πιττώννουνται μες τα clubs; γιατί να μεν επισκεφτούν τους αρρώστους τζείνοι ούλλοι που κνήθουνται στα cafe;
    γιατί να μέννεν έσσω τους με τες οικογένειες τους τζείνοι που ξημερώνουνται στα καπαρέ;

    εσύ καθαρίζεις παραλίες τζιαι θέλεις τάνημα τζιαι εφταίξαν σου οι εκκλησιαζόμενοι;

    Μεν φκάλλουμε σκάρτους τζιαι αργόσχολους μόνο όσους έχουν να κάμουν με την εκκλησία. Οι άλλοι ούλλοι δλδ που εν πάσιν, ίντα καλλυττεροσύνη έχουν; τι πιο καλό προσφέρουν στον κόσμο;

    misharos: Θα συμφωνήσουμε δαμέ. Μπορώ να πω πως οι παραπάνω ανθρώποι που παν εκκλησία εν πιο ευσεβείς τζιαι σωστοί ηθικά, γιατί ζουν σύμφωνα με κάποιες αρχές του χριστιανισμού. Επίσης, εν νομίζω πολλές οργανώσεις στην Κύπρο να κάμνουν την ίδια δουλειά που κάμνουν οι εκκλησίες, οι Εκκλησία κλπ με τις ιεραποστολές τους τζιαι όχι μόνο.
    Απλά για κάποιο λόγο, ένιξερω γιατί, τζίνοι που πιστεύκουν τζιαι περισσότερο τζίνοι που παν εκκλησία τυγχάνουν κακής εκμετάλλευσης που τους υπόλοιπους τζιαι εν συνέχεια (εύκολος) στόχος. Τζιαι βασικά κρίνουνται που τζίνους που είπες, που κάθουνται ούλλη μέρα στα καφέ, πιττώνουν στα κλαπς, πίνουν παν καζίνα τζιαι καπαρέ.

  11. Άρκησα αλλά απαντώ ας εν τζαι αργά.
    Εννοούσα ότι το κάθε πράμα έχει τη χρήση του, ο κάθε άθρωπος έχει τες ανάγκες του, τζαι σύμφωνα με τούτα αποφασίζει τι ακολουθεί.
    Εννοούσα ότι ούτε τζίνο με το ανέκδοτο που ανέφερες λίο πιο πάνω με τη βάρκα τζαι το πλοίο τζαι το ελικόπτερο βοηθά, ουτε όμως το να μην έχεις να πιστεύεις κάπου ανώτερα, ειδικά σε πολλά δύσκολες στιγμές εν καλό. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζουνται το.
    Άμα έννεν καλά ο δικός σου άθρωπος εν θα πεις Θέε μου βοήθα μας; Σίουρα θα τον εμπιστευτείς στα χέρια των γιατρών, αλλά είναι καλό να σκέφτεσαι πως κάποιος άλλος θα βάλει το χέρι του να παν καλά τα πράματα, να έχεις δύναμη.
    Τζαι εν μιλώ για τον Θεό όπως τον έχουμε στην χριστιανική εκκλησία, μιλώ για οποιαδήποτε μορφή μπορεί να έχει μια ανώρερη δύναμη, πε το Flying Spaghetti Monster, πε το Βούδα, πε το Cthulhu…
    Ένιγουεϊ, έντζαι να σου αλλάξω άποψη που θέλω, ούτε έχω πρόβλημα με ότι τζαι να σκέφτεσαι εσύ, αλλά εν γίνεται να φκάλλεις αποφθέγματα για το τι πιστέυκουν οι άλλοι επειδή σαν ήταν μες στην εκκλησία εζητήσαν γιατρό. Δηλαδή τι; Η εκκλησία πιστεύκεις άμα εν γιατρός ο άλλος εν τον θάφκει ασπούμε επειδή εν γίνεται να εν part of it;

    misharos: Σωστή. Ένας λόγος που υπάρχουν οι θρησκείες είναι ότι ο άνθρωπος θέλει να πιστεύει ότι έσιει κάποιον που τον νοιάζεται τζιαι θα τον βοηθήσει στην δύσκολη περίπτωση. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο άνθρωπος εν έξω που τες δυνάμεις του τζιαι πιστεύει σε έναν ανώτερο ον. Τζιαι βοηθά τους πιστούς η πίστη, όπως είπαμε τζιαι πιο πάνω.
    Απλά εγώ προσωπικά επέλεξα σε δύσκολες στιγμές να μεν καλώ ούτε το Θεό, ούτε τον Αλλάχ ούτε τον Μέγα Σουβλακέα, ούτε κανένα. Καλώ τον εαυτό μου. Τζιαι όσες δυνάμεις έχω, με τόσες θα βοηθηθώ. Αν αποτύχω, έμπιραζει. Κάποια άλλη στιγμή ίσως τα καταφέρω. Τζιαι αν δεν τα καταφέρω εμπιραζει. Επροσπάθησα. Μόνος μου. Κάποιες φορές ίσως να με βοηθήσει τζιαι ένας άλλος άνθρωπος.
    Απλά στο ποστ ήθελα να τονίσω την αντίθεση τζιαι το παράδοξο. Εν παράλογο να μου λέεις ασπούμε ότι είσαι η μεγαλύτερη ταχυδακτυλουργός του κόσμου, ποττέ εν κάμνεις λάθος τζιαι ούτε υπάρχει περίπτωση να κάμεις, τζιαι όταν θέλω κάτι να το ζητήσω που κάποιον ερασιτέχνη ταχυδακτυλουργό.
    Γιατί να ζητήσει ο δούλος βοήθεια που τον δούλο όταν την ίδια ώρα εξυμνείται στην εκκλησία ο παντοδύναμος;

  12. Επειδή ο παντοδύναμος εφώτησε σε να γίνεις γιατρός τζαι να βοηθάς τον κόσμο, να ευκολύνεις (ίσως) το έργο του.
    Έτσι θα σου πει ο παπάς ή η θρήσκα, ή ο εκλογικευτής.
    Ένιγουεϊ, ψιλοσυμφωνούμε ότι ο καθένας βρίσκει ένα τρόπο που να του διά δύναμη κυρίως πιστεύκω. Εσύ στον εαυτό σου, εγώ στο σύμπαν, ο άλλος στον σούπερ ελέφαντα, ο άλλος στο Βούδα… όμως εν αρνείσαι ό,τι σου προσφέρει ο άνθρωπος. Γι’αυτό πιστεύκω ότι η θρησκεία που σου απαγορεύει να δεκτείς βοήθεια που γιατρό πχ (τζαι αφήκεις το κοπελλούδι σου να πεθάνει για να μεν του κάμεις μετάγγιση αίματος για χάρη της θρησκείας σου) εν μαλακία. Η μόνη περίπτωση που το λαλώ απόλυτα.
    Αυτάαααααα…. :)
    Τζαι επίσης, in a way, μπράβο σου που έχεις τη δύναμη να φκάλλεις τη δύναμη σου έξω τζαι να make things happen που λαλούμεν. Εν το κάμνει πολλύς κόσμος που μόνος του τζαι ενσυνείδητα.

  13. εμένα μου άρεσε πολλά το «τζαι στο κάτω κάτω εν έχω τίποτε να χάσω αν πιστεύκω».

    σωστόοοο. λιγότερο ρίσκο.

    χάνω μόνο κάμποσες ώρες να προσεύχομαι, χάνω και λίγα χρήματα στα κεράκια και στα κόλλυβα, φορτώνουμαι κάμποσες ενοχές. μόνο τούτα.
    όμως αν έχει θεό θα κερδίσω τον παράδεισο. αν δεν έχει εν θα το μάθω ποττέ.

    ενώ ο άθεος ζει άνετα χωρίς ενοχές αλλά αν έχει θεό έκατσεν πάνω. αν δεν έχει πάλε εν θα το μάθει ποττέ.

    διαλέγετε και παίρνετε. εγώ πήρα το δεύτερο.

  14. Dear Misharos mou,
    Μου αρεσε το μπλογκ σου πολύ συγνώμη που σου απαντω σε παλιο ποστ, αλλά ήταν ωραία συζήτηση. κοίτα να δεις τι πιστεύω εγώ, είναι τρία ξεχωριστά πράματα η θρησκεία η πίστη και ο κατασκευαστής ή ο αρχιτέκτονας. Θρησκείες είναι πολλές η κάθε μια με τις ιδιαιτερότητες της, επιλέγεις όποια σε βολεύει αλλά αν το ψάξεις λίγο εκτός από το σατανισμό οι υπόλοιπες στη βάση τους λαλούν σου να αγαπάς τους ανθρώπους. Είμαστε τυχεροί που μας εβαφτίσαν χριστιανούς γιατί ρε γαμώτο εν η μόνη θρησκεία αφιερωμένη σε ένα άνθρωπο που εθυσιάστηκε για ούλλους τους ανθρώπους έστω και αν ήθελαν να τον σκοτώσουν τζαι ως την τελευταία στιγμή πας τον σταυρό ελάλε ότι τους αγαπά. Μόνο τούτο το μεγαλειώδες πράμα αν κάτσεις να το σκεφτείς αξίζει τουλάχιστον το πάσχα να πάεις να τον τιμήσεις. Η πίστη τώρα, ο καθένας βιώνει την προσωπικά τζαι σε διάφορες φάσεις, θεωρώ ότι δεν είναι αναγκαστικά συνδεδεμένη με τη θρησκεία και απλά συμβολίζει την πηγή υπαρκτή ή όχι από την οποία αντλείς δύναμη για τις δυσκολίες σου. Ο ανώτατος αρχιτέκτονας ο Θεός είναι αυτός που εδημιούργησε τα πάντα αν παρατηρήσεις λεπτομέριες στη φύση ή στην κατασκευή του ανθρώπου τότε μόνο καταλαβαίνεις ότι δεν είναι τυχαίο τούτο κάποιος εσχεδίασε τα ούλλα τόσο αρμονικά να συνδέονται μεταξύ τους. άσχετα με το πόσες θρησκείες ένας είναι, τζαι για την ελεύθερη βούληση απλά σκέφτου ότι το σύμπαν είναι το sims του θεού τζαι έχει το στο φρι γουιλ μοουντ χωρίς να το παίζει καθόλου. Σκέφτου τα σιμσ τζαμέ που μιλούν να πιάσει φωτιά βεβαίως κάποια εν να σου φωνάζουν αλλά σίουρα εν να βουρήσουν να τη σβήσουν γιατί εσύ απλά εδήλωσες που την αρκή ότι εν το φρι γουιλ ον τζαι κάμετε ότι θέλετε

    misharos: Ακόμα να αποκτήσω άποψη πάνω σε ούλλες τες θρησκείες άρα, αποφεύγω να σου απαντήσω για το τι πιστεύει η καθε μια.
    Τι εννοείς εθυσιάστηκε; Πόσοι τζιαι πόσοι εθυσιαστήκαν στο όνομα της αγάπης τζιαι της ειρήνης;
    Ίσως να τον ετιμούσα, αν επαρουσιαζόταν όπως κάθε άλλος άνθρωπος που εγεννήθηκε,έζησε τζιαι επέθανε.
    Ναι σίγουρα η πίστη δεν συνδέεται αναγκαστικά με τη θρησκεία. Πίστη μπορώ να έχω στον εαυτό μου ή τζιαι στο flying spaghetti monster, αν τζιαι κανένα που τα δύο είναι θρησκεία.
    Τι ορίζει το αρμονικό τζιαι το ωραίο; Μήπως το τι εσυνηθίσαμε; Αν ήσιες ένα σιέρι, ή τρία σιέρκα, τζίνο θα ήταν το κανονικό. Σήμερα παιδιά που γεννιούνται με τρία σιέρκα αποκαλούνται παράξενα. Λέγεται επίσης ότι αν το φεγγάρι ήταν πιο κοντά ή πιο μακρία, εν θυμούμαι, στη Γη, θα ήμαστε καλυμμένη που νερό. Άρα ευχαριστώ θεέ μου που έννεν έτσι. Αν ούλλη η Γη ηταν καλυμμενη που νερό, ίσως οι «υδράνθρωποι» που θα υπήρχαν, θα ελέαν στον δικόν τους, θεό, ευχαριστούμε θεέ μας που το φεγγάρι εν τζιαμέ γιατί αλλιώς ήταν να ξεράνουν ούλλα τζιαι ήταν να πεθάνουμε.
    Επίσης, δεν υπήρχεν άλλη επιλογή που τη Φύση που το να εξελικτεί «σωστά». Γιατί η εξέλιξη προυποθέτει ότι ούλλα δουλεύκουν σωστά. Αν οτιδήποτε εν επίεννεν καλά, πολλά απλά σήμερα δεν θα υπήρχε.
    Τζιαι actually στο σιμς έσιει φορές που εν παν μόνοι τους να κάμουν πράματα. Κάποιες φορές, όταν τα πράματα παν τελείως, μα τελείως, άσιημα, πρέπει να επεμβαίνεις. Τζιαι φαίνεται πως ο θεός δεν επεμβαίνει.
    Σαν να τζιαι υπάρχει μια εταιρεία που εν ένας μάστρος, τζιαι γίνουνται του κόσμου τα κακά, τζιαι δεν επεμβαίνει, αλλά έσιει λλίους ανθρώπους που τον φταιν τζιαι πολλούς να λαλούν Εν το θέλημα του μάστρου, τζιαι ο μάστρος να σου δωκει δυναμη να περάσεις τα κακά. Weird.

  15. Dear Misharos m,
    Εν μπορείς να φανταστεις πόσο χαίρομαι για τες απόψεις που έχεις. Ευχαριστώ που μου απάντησες. Για το θέμα του Χριστού. Απλά πε μου αλλο ένα που να εθυσιάστηκε για την αγάπη του προς όλους τους ανθρώπους γιατί δεν μου έρκεται ούτε ένας. Α, δεν μιλώ για έρωτα γιατί ο έρωτας εν πολλά εγωιστικό συναίσθημα, δεν μιλώ να κάμεις μια θυσία για κάποιον που σε αγαπά τζαι αγαπάς τον, μιλώ να θυσιαστείς για κάποιον που σε μισεί σε βρίζει και σε σκοτώνει, τζαι ούτε μια φορά να σκεφτείς γιατι να θυσιαστώ για τούτους? αμαν εν με θέλουν εν τους θέλω με γω τζαι να τους συγχωρείς ως την τελευταία στιγμή. Για το θέμα της Ανάστασης, προτιμώ να είμαι σκεπτική, αν έγινε οκ, αν πάλε εν έγινε κανεί μου τζαι η αγάπη που είχε τζείνος ο άνθρωπος για ούλλους.

    misharos: Nα’σαι καλά :) Ο Χριστός ήξερε ότι θα τον εμισούσαν, θα τον εχλεύαζαν τζιαι θα τον εσταύρωναν. Άρα ήταν επιλογή του να κατεβεί. Αν ξέρω ότι όταν θα έρτω σπίτι σου θα με βρίζεις τζιαι θα με σκοτώσεις, αν έρτω u dont really call this a sacrifice. Ειδικά αν είσαι ο θεός.
    Υπάρχουν τόσοι τζιαι τόσοι που εμισούνταν επειδή απλά εθέλαν Ειρήνη τζιαι Αγάπη.

    Για το θέμα του ανώτατου αρχιτέκτονα. Εγώ επίστηκα για την ύπαρξη του μέσα που τη φυσική τζαι τη βιολογία τζαι τη χημεία όχι μέσα που την εκκλησία πάντως. Στη φυσική υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι η ενέργεια μπορεί να αλλάξει μορφή αλλά δεν μπορεί να δημιουργηθεί εκ του μηδενός. Άρα για να έχεις ενέργεια πρέπει να είχες ενέργεια. Τζαι πάμε πάμε πάμε πίσω τζαι φτάνουμε στο Μπιγκ Μπάνγκ, που τζαι τζαμέ ήταν μια πυκνή και θερμή κατάσταση που εκράγηκε τζαι εδημιούργησε το σύμπαν. Όπου πυκνή τζαι θερμή κατάσταση βλέπε αρχιτέκτονας δημιουργός θεός κλπ. Αν το καλοσκεφτείς ανέκαθεν όλοι οι άνθρωποι λάτρευαν την πηγή ενέργειας. Βλέπε ήλιος, βλέπε γη, βλέπε φαλλούς, βλέπε νείλος, βλέπε θεός. Απλά εμείς που απομυθοποιήσαμε τα παραπάνω ψάχνουμε να βρούμε τον κατασκευαστή πιο βαθειά. Τζαι άμαν ανακαλύψουν τζαι τι ήταν τζείνη η θερμή μάζα τότε εν να τον γυρεύκουμε πιο βαθειά ακόμα βλέπε το σωματίδιο του θεού, πείραμα ΣΕΡΝ.

    misharos: Πρόσφατα ο stephen hawking είπεν ότι indeed το σύμπαν εμπορούσε να δημιουργηθεί μόνον του, χωρίς την επέμβαση του θεού. Tζιαι ναι υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι υπήρχε πριν το big bang, ή αν πράγματι εν το μπιγκ μπαγκ που εκαμεν τον κόσμο, αλλά καμιά δεν εν σίουρη, τζιαι γι’άυτό οι επιστήμονες συνέχεια τζιαι συνέχεια ψάχουν, ερευνούν, ανακαλύπτουν, απορρίπτουν. Αυτόν είναι έρευνα. Τζιαι όι απλά να χρησιμοποείς τον God of the gaps απλά για να εξηγηθούν κάποια γεγονότα που είναι ακατανόητα στον σημερινό άνθρωπο. Επίσης, τζιαι ο θεός για ενέργεια πρόκειται.

    Στη βιολογία τζαι τη χημεία τωρά, βάλε μέσα σε ένα κουτί μια οκκά νάτριο 2 οκκάες κάλλιο κάμποσο οξυγόνο φώσφορο υδρογόνα τζαι άνθρακα τζαι καρτέρα δισεκατομύρια χρόνια να δεις αν θα σου κάμουν όι σύμπαν αλλά ένα μόνο κύτταρο. No way, γιατί πάλε θέλεις κάποιος να τα νεκατώσει τζαι κάποιος να τα μαϊρέψει βλέπε ενέργεια, αμαν έχεις ενέργεια τζαι κάποιον να κρατεί την κουτάλα να μαϊρεύκει (αρχιτέκτονας) κάμνεις παπάες τζαι ότι θέλεις. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα δεν εκαταφέραν να δημιουργήσουν ένα κύτταρο έτσι. Α έχω την εντύπωση ότι κάτι εκατομμύρια χρόνια η γη ήταν πράγματι καλυμμένη με νερό γεμάτο με βακτήρια.

    misharos: Eν κάμνω βιολογία τζιαι χημεία τζιαι δεν μπορώ να αντιληφθώ τελείως τούτα που λαλείς άρα εν μπορώ να σου πω τίποτε :p. Το μόνο που μπορώ να σου πω σχετικό είναι ότι οι μελετητές της Βίβλου λαλούν ότι η Βίβλος λέει ότι ο κόσμος είναι 6 000 χρονών.

    Δεν εμίλησα για το ωραίο γιατί το ωραίο είναι πολλά σχετικό τζαι υποκειμενικό εμίλησα για αρμονία, δηλαδή πώς ούλλα ταιριάζουν μεταξύ τους. Δε πόσα ζώα υπάρχουν ας πούμε που φαίνουνται απαίσια αλλά λειτουργούν αρμονικά στο χώρο τους τζαι μπορούν να επιβιώσουν. Αρμονία σημαίνει επιβίωση στο χώρο που ζεις ίσως κάμνω λάθος τις λέξεις εναρμόνιση?. Κάτι άλλο που με έσωσε εμένα που τούντη ούλλη κάτασταση με τις καταστροφές τις τερατογενέσεις κλπ τζαι απλά λέω σου το να το σκεφτείς αν σου κάμνει. Θεωρώ τη γη ζωντανό οργανισμό άρα ακολουθεί τους κανόνες του κατασκευταστή περί ελεύθερης βούλησης. Θεωρώ ότι εμείς παρασιτούμε πάνω στη γη τζαι ζούμε ύπο την ανέχεια της,( actually έτσι γίνεται). Άμα κάμουμε ζημιά στη γη, ή ενοχλούμε την με οποιοδήποτε τρόπο εν να προσπαθήσει να μας καταστρέψει (όπως εμείς κάποτε εσκοτώναμε τες φτήρες)

    misharos: Eν νομίζω να υπάρχει καμία σχέση με την ομορφιά των ζώων, τζιαι την αρμονική τους λειτουργεία στον χώρον τους. Τζιαι ναι μπορούν να επιβιώσουν. Έτσι εμάθαν. Έτσι τα έκαμεν η φύση. Αν εφτάναν σε ένα σημείο να μεν επιβιώνουν απλά δεν θα υπήρχαν τζιαι άρα δεν θα εμπορούσες εσύ να κάμεις point out το λάθος. Eν θυμούμαι τον όρο που εχρησιμοποίησε ο Δαρβίνος για να περιγράψει πως το κάθε είδος προσαρμόζεται στον χώρον του όπως πρέπει για να επιβιώσει. Κάποια ζώα έχουν καλύτερη όσφρηση(σκύλοι, καρχαρίες), κάποια καλύτερη όραση (αετοί, ψάρια στα βάθη της θάλασσας που εν φτάνει φως τζιαι εκάμαν develop δικούς τους μηχανισμούς με μμάθκια που φέγγουν). Η γη δεν εκδικείται τζιαι τούτοι ούλλοι οι σεισμοί, αλλαγές θερμοκρασίας, ηφαίστεια, ανεμοστρόβυλοι εν τζιαι συμβαίνουν επειδή κακομεταχειριζούμαστεν την. Απλά έτσι γίνεται, όπως εγίνετουν πάντα, τζιαι έχουν γίνει πράματα πολλά σιηρότερα.

    Εν μπορείς να φταίξεις τον κατασκευαστή γιατί η γη εκτονώνεται ή αντιδρά γιατί ο κατασκευαστής εν μπορεί να πάρει το μέρος του νου ή του άλλου γιατί έτσι μεροληπτά. Τώρα με το θέμα της φύσης, από τη βιολογία εμάθαμε ότι η φύση εν πολλά αυστηρή πάνω στο τι επιβιώνει τζαι τι εξελίσσεται, αμαν κάτι δεν μπορεί να ζήσει αρμονικά με το περιβάλλον του η φύση δεν θα το αφήσει να γεννηθεί τζαι δεν θα το αφήσει να γίνει. Γι αυτό η πλειοψηφία των γενετικών ανωμαλιών δεν γεννιούνται καν. Τα παιδάκια με το σύνδρομο Νταουν μπορούν να εναρμονιστούν με το περιβάλλον τους, δηλαδή μπορούν να φαν να πιουν να μιλήσουν γι αυτό και γεννιούνται. Οι τερατογενέσεις και οι γενετικές ανωμαλίες εν συνέπεια της τεχνολογίας του ανθρώπου, δεν οφείλονται στον κατασκευαστή τζαι πάλλε γεννιούνται μόνο όσα μπορούν να επιβιώσουν, life is a bitch from day one.
    Όσο τζαι αν εν αστείο τούτος εν ο όρος του παιχνιδιού, ελεύθερη βούληση είτε μας αρέσκει είτε όχι, τζαι αν ούλλα παν στραβά τζαι μπορεί ο άνθρωπος να ξιληφτεί τζαι που τη γη το παιχνίδι εν τελειώνει. Τζαι αν ξιληφτούμε που το παιχνίδι εν που την κκελλέ μας που εν να το πάθουμε εν φταίει κανένας. Τούτο με το θέλημα του μάστρου απλά λαλούν το οι άνθρωποι που παρηορκά, εν ισχύει, αν ήταν το θέλημα του μάστρου εν να ήμασταν ούλοι στον παράδεισο που μιας αρκής.

    misharos: Άρα δεν γίνεται τίποτε όταν λέμε «Θεέ μου βοήθα με να νικήσω», γιατί ο θεός μεροληπτά τζιαι θα πάρει το μέρος μου ενάντια κάποιου άλλου. Στη Βίβλο υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις που ο θεός μεροληπτά. Κάτι που ένας θεός εν πρέπει αν κάμνει.
    Τζιαι φυσικά φταίει ο κατασκευαστής, όπως φταίει τζιαι ο κατασκευαστής ενός κτιρίου αν το κτίριο ππέσει ή πάθει κάποια ζημιά. Τζιαι αν το κτίριο πάθει ζημιά που τρίτους (π.χ. τρομοκρατική επίθεση) -που στη περίπτωση μας είναι η ζημια στη γη που του ανθρώπους- ο κατασκευαστής(θεός) έσιει την υποχρέωση να το διορθώσει.
    Kαι όχι δεν γεννιούνται μόνο οσοι μπορούν να επιβιώσουν. Απλά γεννιούνται τζιαι επειδή δεν μπορούν να εναρμονιστούν με το περιβάλλον, το οποίο περιβάλλον εξελίχθηκε με ένα τρόπο ο οποίος μας αρμοσε πανω του, πεθαινουν. Φυσικά υπάρχει ελεύθερη βούληση. Απλά πώς εν ελεύθερη βούληση όταν ο Θεός ξέρει; Ή το ένα ή το άλλο.
    Tζιαι ένας Θεός που αγαπά νομίζω θα μας έβαλλεν στον παράδεισο. Τζιαι δεν θα μας έφκαλλεν επειδή η Εύα έφαεν ένα μήλο, τζιαι επαράκουσεν του.
    Τζιαι επίσης βρίσκω κάποια πράματα που λαλεί η παλαιά τζιαι η καινή διαθήκη πολλά παρανοικά.

  16. Dear Misharos mou,
    Μεν με παρεξηγήσεις εν θέλω σε καμιά περίπτωση να νομίσεις ότι προσπαθώ να σε πείσω για κάτι ή να σε κάμω να αλλάξεις γνώμη. Απλά επειδή τζαι εγώ πριν κάτι χρόνια είχα κάτσει τζαι σκεφτεί για τούντα πράματα τι μου φαίνεται λογικό, τι παράλογο τι πιστεύκω, τι απορρίπτω διας μου πολλά καλό πάτημα να τα βάλω στο τεστ αν έκαμα σωστά που τα εθεώρησα έτσι. Τζαι θέλω να σου ζητήσω τζαι συγνώμη αν σε δυσπηρκώ ή εκνευρίζω σε ή κάτι άλλο στην ίδια κατηγορία, απλά αρέσκει μου ο τρόπος που σκέφτεσαι γιατί βάλλει με να τα σκεφτώ παλε ούλλα τζαι να μπω στον κόπο να σου δώσω τζαι εγώ food for thought.

    misharos: Συγγνώμη που αρκώ να σου απαντήσω αλλά επέτυχες με σε περίοδο εξετάσεων :p Φυσικά εν προσπαθούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλο γιατί έτσι πράμα είναι αδύνατο. Απλά δίνω σου κάποια πράματα να σκεφτείς, τζιαι δίνεις μου τζιαι συ κάποια πράματα να σκεφτώ, μέσα που τη συζήτηση. Τζιαι εν με εκνευρίζεις προς…θεού :p

    Για το θέμα του Χριστού. Ο Χριστός εθεώραν ότι θα τους σώσει σηκώνει μεγάλη κουβέντα το από τι, γι αυτό εδέχτηκε να θυσιαστεί. Εννοείται ότι αν ξέρεις ότι εν να σε κακομεταχειριστούν σε κάποιον τόπο τζαι πάεις θεωρείσαι μαζοχιστής, όμως στην περίπτωση του Χριστού το εθεωρούσε αναγκαίο για να σώσει τους ανθρώπους. Τζαι δεν το έκαμε με ελαφρά τη καρδία, λίγο πριν τον συλλάβουν επαρακαλούσε τον θεό να μην τον αφήσει να πιει τούτο το ποτήρι. Τζαι ο θεός πάντα με το παιχνίδι της ελεύθερης βούλησης τζαι του δεν επεμβαίνω δεν του απάντησε τίποτε. Τζαι μετά στο σταυρό ο Χριστός ελάλε θεέ μου γιατί με εγκατέλειψες γιατί όντας άνθρωπος ελλιοψισσισε. Ο Χριστός ποτέ δεν εδήλωνε θεος, ελάλε ότι ήταν το φως το αληθινό τζαι ο υιος του ανθρώπου. Στο θεό αναφερόταν ως πατέρα αλλά ελάλε ότι ήταν ο πατέρας όλων των ανθρώπων όχι αποκλειστηκά δικός του. Βεβαίως θα ήταν πιο εύκολο τζαι απλό να κατέβει ως θεός τζαι να τους αποδείξει ότι εν ο γιος του θεού ή κάτι παρόμοιο απλά δεν ήταν τούτο το πόιντ του Χριστού. Ο χριστός ήθελε να μάθει στους ανρθώπους να αγαπούν ανιδιοτελώς τζαι απόδειξε μέχρι το τέλος ότι αγαπούσε τους πάντες ανιδιοτελώς.

    misharos: Mα που τι να σώσει τους ανθρώπους. Εν πιστεύκω το παραμύθι περί σωτηρίας της ψυχής μας τζιαι ξέρω γω. Ήρτεν, εδίδαξε κάποια πολλά σωστά πράματα-κάποια όχι, τζιαι επέθανε. Και ναι ο Χριστός αποκαλούσε τον εαυτόν του(ή άλλοι τον αποκαλούσαν) με διάφορα επίθετα τα οποία αρμόζουν στην εικόνα ενός θεού(δες εδώ: http://www.jesuslovesyou.gr/Bible_club/Jesus/Names.htm )Επίσης, υπάρχει μια λεπτή γραμμή με το: 1) Να ζητήσει ο Υιός του Θεού βοήθεια που τον Πατέραν του τζιαι να μεν την πάρει λόγω ελεύθερης βούλησης τζιαι 2) Να μεν υπάρχει Θεός. Κάτι που εν μπορείς πραγματικά να πεις αν ο Θεός εν του έδωσε βοήθεια επειδή σέβεται την ελεύθερη βούληση, ή δεν υπήρξεν οποιαδήποτε βοήθεια στον Χριστό επειδή ο Θεός δεν υπάρχει.
    Τωρά βγάζεις μου αποφθέγματα που τη καινή διαθήκη, για το τι είπεν ακριβώς ο Χριστός, κάτι που εν ξέρω πόσον αξιόπιστο μπορεί να είναι – τα λόγια δηλαδή που είπεν κάποιος άνθρωπος πριν 2000 χρόνια, αν δεκτούμε το γεγονός ότι καταγράφηκαν που ανθρώπους οι οποίοι δεν εμπνεύστηκαν από τον Θεό-, τζιαι μετά λέεις μου να μην την πέρνω σαν κάτι αξιόπιστο. Τζιαι ναι υπάρχει αγάπη, αλλά υπάρχουν τζιαι πολλά γελοία, ηλίθια τζιαι απάνθρωπα πράγματα στη Βίβλο. Στην Παλαιά Διαθήκη που υπάρχει ένας κακός Θεός, τζιαι στην Καινή ο γιος του ίδιου του Θεού, ο οποίος απορρίπτει τζιαι replaces κάποια πράματα που είπεν ο πατέρας του(π.χ. οφθαλμόν αντι οφθαλμού), με άλλα πιο ανθρώπινα που περιέχουν Αγάπη, χωρίς βεβαίως να αποφεύγει κάποιες γελοίες συμβουλές(π.χ. όποιος πει τον άλλο «μωρέ»(=ηλίθιος) ή κάτι παρόμοιο να ριχτεί στην πυρά)

    Για τον στήβεν χωκινγκ. Το θέμα με το σύμπαν εδημιουργήθηκε που μόνο του εν η προσωπική του άποψη, δεν το απέδειξε με κανένα πείραμα ή καμιά έρευνα. Όπως επίσης δεν αποδείχτηκε η θεωρία του Δαρβίνου είνα απλά απόψεις. Ο Αινσταιν που την άλλη είπε ότι ο θεος δεν παίζει ζάρια με το σύμπαν. Αν πάρουμε όμως τη θέση του στήβεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι το σύμπαν ακολουθεί όλους τους νόμους της φυσικής. Υπάρχει ένας νόμος η εντροπία, ότι τα πάντα έχουν τάση προς την αταξία και την απώλια ενέργειας. Αν θεωρήσεις ότι δεν υπάρχει ο θεός ωε ενέργεια τζαι άρα το σύμπαν είναι κλειστό σύστημα δεν θα έπρεπε τίποτα στο σύμπαν να εξελίσσεται απλά να αποδιοργανώνεται, όμως υπάρχει εξέλιξη go figure. Πώς λοιπόν το σύμπαν διέπεται από τους φυσικούς νόμους όταν δεν ακολουθείται η εντροπία? Τζαι πάλε τζείνα που σου είπα με τα χημικά στοιχεία ταιριάζουν ως απάντηση απλά είπα να μεν επαναλαμβάνουμαι

    misharos: Actually, o Χώκινκ στο νέον του βιβλίο αντιτίθεται κάπως με τον Νεύτωνα πάνω στη βαρύτητα τζιαι τη δημιουργία του κόσμου. Εν εθκιέβασα το βιβλίο, αλλά σίγουρα ένας που τους μεγαλύτερους φυσικούς του κόσμου εν πετάσσει κουβέντες. Ξέρει τι λαλεί. (Που την έννοιαν ότι τζίνα που λαλεί έσιει τα στηριγμένα κάπου, όι απαραίτητα ότι εν σωστά). Μα βλέπεις, υπάρχουν θεωρίες τζιαι θεωρίες για διάφορα πράγματα στο Σύμπαν. Τζιαι βασικά προτιμώ τες που το να πιστεύω σε ένα Θεό όπως τον περιγράφει η Βίβλος.
    Xμμ εν εκάμαμε την εντροπία. Ένιξερω να απαντήσω.

    Για τη γη: δεν τη θεωρώ κτήριο ή κάτι άψυχο, τη θεωρώ ζωντανό οργανισμό ο οποίος αντιδρά όπως π.χ αν εμείς αυξήσουμε τους ρύπους και άρα το διοξείδιο του άνθρακα θα αλλάξουν οι εναέριες μάζες, κάπου θα αυξηθεί η θερμοκρασία κάπου θα γίνουν ανεμοστρόβιλοι βλέπε κατρίνα. Επίσης η γη έχει ενέργεια στον πυρήνα της η οποία πρέπει να εκτονωθεί, αλλά αμαν δεν τη θεωρείς ζωντανό οργανισμό fair enough δεν έχει νόημα να τα αναλύουμε.

    misharos: Μα δεν είπα ότι δεν είναι ζωντανος οργανισμός. Απλά την επαρομοίαζα με την αντίδραση άψυχων πραμάτων. Άσχετο αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο τούτα τα φυσικά φαινόμενα προκαλούνται κυρίως που τον άνθρωπο. Ψάχνω το εν είμαι σίουρος. Όπως είπε τζιαι ο τζωρτζ καρλιν The planet is fine, the people are fucked.

    Για τη βιβλο: Θεωρώ ότι η παλαιά διαθήκη είναι παραμυθάκι, γι αυτό ο θεός μεροληπτεί πάντα υπέρ των καλών τζαι τιμωρεί ή σκοτώνει τους κακούς. Τι πιθανότητες να υπήρχαν σε ένα παραμύθι να μεν εκερδίζαν πάντα οι καλοί τζαι άμαν δεν εμπορούσαν μόνοι τους να τους έσωζε ο θεός? Επειδή έτσι εγράψαν στο παραμύθι δεν σημαίνει ότι έτσι λειτουργεί ο θεός. Η καινή διαθήκη δεν είναι εντελώς παραμύθι αλλά δεν είναι ούτε ιστορικό βιβλίο, είναι επιλεγμένες πηγές για τη ζωή του Χριστού όπως ήθελαν να τον παρουσιάσουν, δηλαδή να του δώσουν μια άμεσα θεική υπόσταση τζαι να κρύψουν τυχόν ανθρώπινες πλευρές του. Γι αυτό ας πούμε έχει από τα παιδικά του χρόνια μόνο την επίσκεψη του στο ναό τζαι μέχρι τα τριάντα του δεν αναφέρει τίποτε για το πως ζούσε. Τζείνο που θέλω να σου πω είναι ότι μεν πέρνεις τη βίβλο ως κάτι αξιόπιστο.

    misharos: «Επειδή έτσι εγράψαν στο παραμύθι δεν σημαίνει ότι έτσι λειτουργεί ο θεός.» Ένας θεός εν θα άφηννε επί 2000+ να γράφονται ψεύτικα πράματα για τον εαυτόν του, δημιουργώντας στους ανθρώπους ψεύτικην εντύπωση για την εικόναν του τζιαι αφήννοντας στην πιο γνωστή τζιαι με τους περισσότερους ακόλουθους θρησκεία, να έσιει σαν στήριγμάν της ένα βιβλίο με αρλούμπες. Μα εν το στήριγμα του χριστιανισμού, το βιβλίο που παίρνουμε τα μυνήματα του χριστιανισμού, για τη ζωή του Χριστού, για το έργον του, για τες απόψεις του, για τα πιστεύω του χριστιανισμού, εν τα ευαγγέλια που διαβάζονται στην εκκλησία, εν όλα τα πράματα του χριστιανισμού. Με το να μου λέεις μεν την πέρνεις σαν κάτι αξιόπιστο είναι το ίδιο με το μεν πέρνεις τον χριστιανισμό σαν κάτι αξιόπιστο.

    Για την ελέυθερη βούληση: Φαντάστου ότι υπάρχει ένας πολύπλοκος αλγόριθμος, το κάθε τι είναι καταχορημένο σε yes or no question τζαι η κάθε ερώτηση αλληλεπιδρά με τις υπόλοιπες σε βαθμό που η πράξη κάποιου να κινεί τον αλγόριθμο προς μια κατεύθυνση ο θεός ξέρει ολόκληρο τον αλγόριθμο τι θα γίνει ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο κάθε ένας τζαι στις δυο περιπτώσεις του ναι ή του οι. Ξέρει τι θα γίνει δηλαδή με βάση της όποιασδήποτε απάντησης ή πράξης μας τζαι του πως συνδέεται με κάποια άλλη πράξη, απλά δεν είναι στη δικαιοδοσία του να επιλέξει για εμάς το ναι ή το όι άσχετως αν ξέρει τες συνέπειες τζαι των δυο. Είναι καθαρά επιλογή του κάθε ενός. Δεν επιλέγει ο θεός την πορεία του αλγόριθμου απλά ξέρει όλες τις πιθανές πορείες του.

    misharos: Ο θεός είμαι σίουρος πως εν παίζει με τις πιθανότητες. Ξέρει την πορεία του αλγόριθμου που θα ακολουθήσει ο καθένας μας. Απλά κάποιες φορές πιστεύω πως σαν καλός θεός θα μας εβοηθούσε λλίο να θκιαλέξουμε τη σωστήν πορεία στον αλγόριθμο. Τούτη η ελεύθερη βούληση εκατέστρεψε μας…
    Τζιαι όποιοι ενομίζαν ότι τους εβοηθούσε, ακούαν φωνές, ή εβλέπαν τον στα όνειρα/οράματά τους. Κάτι που αμφιβάλλω αν μπορεί να φανεί αξιόπιστο.

    Για την υποχρέωση του κατασκευαστή: Αν ο κατασκευαστής έιχε υποχρέωση να διορθώσει κάποια ζημιά που έκαμαν οι άνθρωποι στη γη, τότε θα έπρεπε να ανέστεναι τζαι κάθε άνθρωπο που επεθάνισκε από κάποια αντίδραση της γης, όμως τούτο δείχνει μεροληψία, ο θεός είπαμε ότι δεν μεροληπτεί υπέρ του νου τζαι του άλλου στην πραγματικότητα γι αυτό αφήνει τα πράματα να γίνουνται. Απλά πάλε αν θεωρείς τη γη ότι δεν είναι ζωντανός οργανισμός fair enough εν θέλω να σε πείσω για κάτι άλλο

    misharos: Μα γιατί να επιτρέψει να γίνει σεισμός/πυρκαγία κλπ in the first place;
    Αν ένας κατασκευαστής ισχυριστεί πως το κτίριον του είναι αντισεισμικό τζιαι όταν συμβεί σεισμός ππέσει, τότε θα ππέσει το φταίξιμο πάνω στον κατασκευαστή τζιαι θα τον καλέσουν να πληρώσει τζιαι να πάρει την ευθύνη οποιωνδήποτε συνεπειών. Ο Θεός ισχυρίζεται πως δημιούργησε κάτι τέλειο, αλλά κατά παράξενο τρόπο δεν παίρνει καμίαν ευθύνη όταν συμβαίνει κάτι κακό. Αντίθετα, λέμε «Ο Θεός να σου διά δύναμη».

    Για τον παράδεισο, δεν πιστευκω ότι υπάρχει παράδεισος τζαι κόλαση δεν πιστεύκω ότι ο θεός τιμωρεί τζαι καταδικάζει απλά ως ενέργειες εναρμονιζόμαστε ή όχι με την ενέργεια του θεού, τζαι τούτο φαίνεται με το πώς εζήσαμε τζαι με τι τύψεις έχουμε την ώρα που πεθανίσκουμε, μεν το αναλύσω τωρα. Ήδη εν μεγάλη η απάντηση μου πάλε συγνώμη…

    misharos: Πιστεύεις στη ζωή μετά το θάνατο;
    Έννεν τίποτε :) Αρέσκει μου που έφτασες στα πιστεύω σου τζιαι στα συμπεράσματά σου μέσα που έρευνα τζιαι ψάξιμο, τζιαι αναγνωρίζεις πως πολλά πράματα είναι παραμύθκια.

Σχολιάστε