Ο τόπος μας.

Σαν την Κύπρον εν έσιει.
Λαλώ σας το τζιαι υπογράφω το με κότσινην πένναν. Φυσικά τζιαι έσιει σαν την Κύπρο. Έσιει πολλά καλύτερες χώρες τζιαι τόπους που την Κύπρο. Με καλύτερη κυβέρνηση τζιαι διοίκηση στην οποία συμμετέχουν νέοι, οραματιστές άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες τζιαι όι ανίκανοι γέροι που μεινίσκουν επικεντρωμένοι σε ιδέες του 1960. Με κόσμον πιο ευγενικό τζιαι ακομπλεξάριστο. Με πιο πολλούς όμορφους τόπους, με πάρκα, λίμνες τζιαι δρόμους. Με ποδηλατόδρομους παντού. Με υπαλλήλους που σέβονται τον καταναλωτή σαν να τζιαι εν δικιά τους η επιχείρηση. Χωρίς κατεχόμενα εδάφη, τούρκικο στρατό τζιαι αγγλικές βάσεις.

Μπορεί ούλλη μέρα να μουρμουρούμε για τον τόπο μας, για την κυβέρνηση μας, για τους νόμους μας, για την οικονομία. Τζιαι για ούλλα. Γενικά φαίνεται ότι αρέσκει μας να μουρμουρούμε. Γιατί συνέχεια μουρμουρούμε ενώ δεν κάμνουμε κάτι για να αποτρέψουμε τζίνα για τα οποία μουρμουρούμε. Με αποτέλεσμα να μουρμουρούμε παραπάνω.

Περνούμεν καλά όμως. Τζιαι συνεχίζουμε να λαλούμε σαν την Κύπρον εν έσιει. Έσιει σαν την Κύπρο, την χώρα, τον τόπο. Σαν την Κύπρο του καθενιού μας, δεν έσιει. Τούτον σημαίνει όταν λέμε σαν την Κύπρον εν έσιει.

Έχουμεν υπερβολικήν αγάπη για τούντον τόπο. Δαμέσα έχουμεν την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους τόπους που πάμε, τους τόπους που ξέρουμε, τη ζωή μας. Κάποιος μπορεί να πει τούτα κάμνεις τα τζιαι σε άλλους τόπους. Ναι, αλλά πάντα οι αναμνήσεις σου εννα σε γυρίζουν δαμέ. Εν ξεφεύγεις που τες αναμνήσεις.

Έχουμεν έναν κώδικαν επικοινωνίας με τούντον τόπο. Ο καθένας έσιει τον δικόν του. Επικοινωνούμε μαζίν του. Καταλάβουμεν τον. Καταλάβει μας. Έσιει μέσα του ούλλες μας τες σκέψεις, τες εμπειρίες, τες αναμνήσεις, το παρελθόν, το παρών τζιαι το μέλλον μας. Κρατά τες συνέχεια, τζιαι όπου τζιαι να πάμεν, εννα μας βουρά να μας τες δώκει. Τζιαι καταφέρνει τα. Πάντα. Κανένας εν επίεν εξωτερικό χωρίς να νοσταλγήσει την Κύπρο. Έτρεμεν στην ιδέα να εμίνησκεν σε τζίντον τόπο τζιαι να μεν ξαναπάει στην Κύπρο. Ακόμα τζιαι τζίνοι που το εκάμαν, σε ένα μεγάλο χώρο στην καρκιάν τους, γράφει Κύπρος. Γι’αυτόν τζιαι βλέπουμεν τους να αγαπούν τζιαι να ασχολούνται παραπάνω με την Κύπρον, απ’ότι εμάς, που ζούμεν δαμέσα.

Μπορεί να είπαμεν πολλές φορές «Τούντο πράμα εν το έχουμεν στην Κύπρο» τζιαι να την εξιτημάσαμεν πολλές φορές για τζίνα που δεν έσιει. Όμως η αγάπη μας ποττέ εν λείφκει για την Κύπρο. Ούτε λλιοστεύκει. Μόνον μεγαλώνει. Καμιά Ερμού, κανένας πύργος του Άιφελ, κανένα πανεπιστήμιο της Αγγλίας, καμιά Αμερική τζιαι κανένα ταξίδι της μιας εφτομάδας έννεν αξία για να αντικαταστήσει τον τόπο που έχουμεν ο καθένας για τον τόπο μας στη καρκιά μας.

Τες ίδιες αναμνήσεις εν θα έβρεις αλλού, ούτε την ίδιαν οικογένεια,τους ίδιους φίλους ούτε τους ίδιους. Μπορείς να τους αντικαταστήσεις. Όμως τες μνήμες τζιαι τες εμπειρίες μαζίν τους εν μπορείς. Ποττέ. Σε κανέναν άλλον τόπο εν θα έβρουμεν το πως νιώθουμεν για την Κύπρο, μοναχά που την Κύπρο.

Ο καθένας στον κόσμον αγαπά τον τόπον του όσον τίποτε άλλο. Η αγάπη για τον τόπο σου εν ξεχωριστή. Έσιεις τόσα πολλά, μα τόσα πολλά, που μοιράζεσαι μαζίν του. Ακόμα τζιαι οι ξένοι που έρκουνται στον τόπο μας, πάντα έχουν στον νουν τους τον τόπον τους, όποιες τζιαι να εν οι συνθήκες τζιαμέ. Αγαπώ τον τόπο μας. Πολλά.

Σαν την Κύπρον μας, εν έσιει.

Μμάκια σου!

Advertisements

8 thoughts on “Ο τόπος μας.

 1. Γειά σου ρε μισιαρέ μου! Σαν την Κύπρον έν έshει όντως. Σωστή τζαι η επισήμανση του Κυπριακόφωνου όμως…

  misharos: Δυστυχώς εν σωστή!

 2. en eimai siouri an symfwnw alla asto. isws en sto xaraxtira tou kathenou. eshei atoma pou en pio prothyma pou alla na zisoun makria tis. tespa.

  wraios o kypriakofwnos

  misharos: Ναι. Πιστεύκω όμως ότι ακόμα τζιαι τζίνος που εν πρόθυμος να πάει να ζήσει αλλού, πάντα θα έσιει στο νουν του την Κύπρο.

 3. «όπου γη και πατρίς»

  εγώ ξέρω άνθρωπο που έφυγεν που την κύπρον πριν το 55 μετανάστης στην Αυστραλία τζαι επέθανε το 2004 χωρίς να ξαναπατήσει δαμέσα

  τζαι ξέρεις γιατί;

  γιατί δεν τον κρατούσε τίποτα εδώ

  τσακώθηκε με τους δικούς του την οικογένεια του τους φίλους του κλπ

  και δεν είχε τίποτα εδώ

  πέρασε όλη του την ζωή στην αυστραλία και με κυπραίους φίλους οι οποίοι και φρόντισαν για την διαχείριση της κληρονομιάς του για ακίνητα που είχε εδώ ώστε να τα φάνε οι συγγενείς του που δεν τους είδε ποτέ

  οι άνθρωποι είναι που κάνουν τον τόπο…… ή μάλλον καλύτερα

  δεν ειναι τα χωράφκια τζαι τα δεντρά που σε κρατάνε σε έναν τόπο αλλά οι άνθρωποι που ζουν εκεί και με τους οποίους συνδέεσαι

  ένα βουλγαράκι που υιοθετήθηκε από κυπραίους γονεις και μεγάλωσε εδώ ποιος είναι ο τόπος του;

  η βουλγαρία; η κύπρος φυσικά

  εδώ είναι οι γονείς του που τον μεγάλωσαν και τον αγαπάνε εδώ ει΄ναι οι φίλοι του όλα ειναι εδώ και για αυτό αγαπά τον τόπο που είναι οι δικοί του άνθρωποι

  κάτι που έγραψα το 2003 και αναδημοσίευσα στο blog μου

  Αυτός ο τόπος σε πνίγει
  http://osr55.wordpress.com/2008/06/01/

  το αν την έχουμε την κύπρο στην καρκιά μας όταν είμαστεν μακρυά κλπ

  το ίδιο κάνουν και οι ρώσσοι μετανάστες εδώ το ίδιο και οι βούλγαροι που κοτσάρουν τις σημαιούες τους στα αυτοκίνητα για να τονίσουν ότι ει΄ναι βουλγαράες κατά το ελληνάρες κλπ

  έτυχεν να γεννηθούμεν δαμέ τζαι ειμαστεν πολλά τυχεροί γιατί πράγματι η κύπρος ως χώρος είναι πολύ όμορφος με τις εναλλαγές των εποχών τα ωραία τοπία κλπ

  για μένα αυτό που έχει σημασία από το κείμενο σου ειναι αυτό:

  «Γιατί συνέχεια μουρμουρούμε ενώ δεν κάμνουμε κάτι για να αποτρέψουμε τζίνα για τα οποία μουρμουρούμε»

  αφού έτυχε να γεννηθούμε δαμέσαδα τουλάχιστον ας κάνουμε κάτι ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ζουν αξιοπρεπώς΄

  misharos: Ναι σίουρα υπάρχουν τζιαι αθρώποι που οι μνήμες που τον τόπον τους εν κακές.
  Εν με οτιδήποτε που συνδέεσε σε έναν τόπο. Εγώ είμαι συνδεδεμένος με την οικογένεια μου αλλά τρέφω τζιαι αισθήματα για την ελιά που εν έξω που το σπίτι μου τζιαι θυμούμαι που την εφυτέψαμεν τζιαι που εμεγάλωννεν μαζίν μου τζιαι που την εφρόντιζα. Μπορεί να έβρω την ίδιαν ελιάν αλλού, τζιαι άλλους φίλους, τζιαι να κάμω αλλού οικογένεια. Αλλά εννα χω δυνατές μνήμες που την Κύπρο, τις οποίες ποττέ εν θα ξιάσω τζιαι πιθανόν τίποτε να μεν τες αντικαταστήσει.
  Το βουλγαράκι, ο τόπος του ενναν η Κύπρος. Αν ήσιεν όμως έναν φίλο στη Βουλγαρία, ή η οικογένεια του που αγαπούσεν πολλά έδωκεν τον για υιοθεσία επειδή εν ήσιεν λεφτά να τον συντηρήσει, τότε μεστο μυαλόν του εννα μείνουν τούτα για πάντα.
  Ξέρω το ότι ο τόπος με πνίγει. Πολλά ωραίο το κείμενο σου! Τζιαι ο τόπος που ζω έσιει πάρα πολλά προβλήματα τζιαι εν πολλά πίσω. Γι’αυτό τζιαι έβαλα το στόχο στη ζωή μου να τον αλλάξω. Το να φύω επειδή εν μου αρέσκει θεωρώ το προδωσία. Αφού εν μου αρέσκει θα τον αλλάξω, επειδή αγαπώ τον.

 4. esiginises mas re mishare! ;-P emis ekatalavame oti aman ise stin kipro, mourmouras j mashese(emis kamume to polla tto!) na fiis j na evris kallitero topo j ama pais allou a8imase tn kipro, ara simfonoume me jina p lalis! en eshi sxesi pos en o topos t allou, pos en i nomo8esia t topou t, opos j an eni agapa ton… oulla e3artounte p tis anamnisis…! simfonoume me kipriakofono k me tn apantisi s ston osr. ;-P

  misharos: :) Για μέναν εν προδωσία, όπως είπα τζια πριν, να φύεις που τον τόπο σου επειδή εν σου αρέσκει. Τον τόπο σου πρέπει να τον αγαπάς τζιαι να τον διορθώσεις, τζιαμέ που εν σου αρέσκει. Εν αναμνήσεις ναι. Μπορεί ναν κακές, μπορεί ναν καλές!

 5. Συμφωνώ τζι εγώ στο ότι σε ένα τόπο εννα σε κρατήσουν οι αναμνήσεις τζαι οι άνθρωποι. Τούτο κάμνει τον τόπο σου για μένα. Εν θα με κρατούσε ένας τόπος για κανένα άλλο λόγο. Εν συμφωνώ όμως τζαι πολλά με τη φράση «σαν την Κύπρο εν έσσιει», ούλλοι οι τόποι έχουν τζαι τα καλά τους τζαι τα κακά τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s