Πώς βλέπουμεν οι έφηβοι της Κύπρου το κυπριακό πρόβλημα.

Με την ευκαιρία της εχτεσινής επετείου για τα 55 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, είπα να γράψω για το πώς βλέπουμεν οι έφηβοι της Κύπρου το κυπριακό πρόβλημα. Εξαναμίλησα σας για το πως βλέπουν οι συμμαθητές μου τις γιορτές του έθνους τζιαι της πατρίδας τζιαι πόσον αηδιάζω. Την προπερασμένην Τρίτην(23/3) ανακοινώσαν μας ότι την επομένη θα εκάμναμεν γιορτή για την 25η Μαρτίου τζιαι την 1η Απριλίου, για μιαν ώρα τζιαι θα εν θα επέρναμε καρέκλες.

«Αάτε κυρία τωρά εννα στεκούμαστεν μιαν ώρα μεστον ήλιο;»
«Εγώ εννα πάρω καρέκλαν εν με κόφτει.»
Ήταν κάποιες που τες αντιδράσεις. Τζιαι στην γιορτή, δεν εσσιωπήσαν λεπτό, πουρρου πουρρου πουρρου. Σεβασμό μηδέν στους καθηγητές τζιαι πάνω απ’όλα στη σημασία της ημέρας. Απογοητεύτηκα, ξανά, ενευρίασα, ξανά,αηδίασα,ξανά. Η ίδια άγνοια υπάρχει τζιαι για την κατοχή, τζιαι για το κυπριακό, τζιαι για ότιδήποτε σχετικό. (*Χρησιμοποιώ α’ πρόσωπο πλυθηντικού για να εκφράσω τη μάζα, τζιαι όι απαραίτητα τις απόψεις του καθενού) Το Facebook, το club που εννα πάμεν πόψε, ο κώλος της συμμαθήτριας μας, η πελλάρα που εννα πούμεν, το πορνό του κάθε ειδώλου, παίζει παραπάνω ρόλο. Στ’αρχίδια μας αν η Τουρκία κρατά παράνομα τα σπίθκια της γιαγιάς μας, στ’αρχίδια μας αν η μελλοντική συμβίωση με τους βόρειους στηρίζεται σε εμάς, στ’αρχίδια μας το ότι τόσοι άθρωποι επεθάναν για κάποια ιδανικά τζιαι κάποιες αξίες που εμάς δεν μας κόφτουν. Τζι’ο Παλλικαρίδης ήταν στην ηλικία μας…

Έψαξα να έβρω γιατί υπάρχει τούτη η αντίδραση τζιαι τούτη η συμπεριφορά. Τζιαι νομίζω ήβρα το. Περνούμεν καλά. Στην παρούσα φάση που είμαστεν, το ότι κάποιοι κατέχουν τα εδάφη στα οποία εζούσαν οι γιαγιάδες τζιαι οι παππούδες μας, τζιαι μπορεί τζιαι οι γονιοί μας, δεν μας επηρεάζει καθόλου. Τζιαι δεν έχουμεν να κερδίσουμεν απολύτως τίποτε(σε short-term βάση), αν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα. Εμείς εμεγαλώσαμεν σε έναν τόπον, σε μιαν κοινωνίαν που τούτην εμάθαμεν. Τα ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ τζιαι οι σημαίες τζιαι τα πανώ με τους ήρωες κάπου σταματούν να «πιάννουν» τον έφηβο, αφού εισέλθει στην εφηβεία τζιαι μπαίνουν άλλα πράματα στο νουν του.

Προσωπικά, το μόνον που έχω να κερδίσω εγώ που μιαν λύση που θα με ικανοποιεί είναι τεράστια ηθική ικανοποίηση. Ικανοποίηση που ξέρω πως μπορώ να πατίσω ξανά σε τζίνα τα εδάφη, ελεύθερα, όπως ελεύθερα επατούσαν τζιαι οι προγόνοι μου. Ικανοποίηση που επιτέλους εβρέθηκεν μια ικανοποιητική λύση. Ικανοποίηση που πλέον εν θα υπάρχουν ξένες δυνάμεις στον τόπο μου.

Σε μιαν κοινωνίαν όμως που η ηθική μπαίνει στο πιο κάτω τζιαι ασήμαντο μέρος της συνείδησής μας τζιαι ό,τι γίνει θέλουμεν να φκένουμεν κερδισμένοι, μια λύση θα αφήσει τους έφηβους αδιάφορους. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μέσα που έρευνες προτιμούμεν τη διχοτόμηση ως λύση του κυπριακού.

Τούτα ούλλα όμως, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός λαού που δεν ξέρει να αντιδρά τζιαι αντιδρά παθητικά στα πάντα. Τζιαι τούτον βλέπω στα μάτια ολόκληρου του κυπριακού λαού. Είμαστεν παθητικός λαός τζιαι δεχούμαστεν τα πάντα χωρίς αντίδραση. Πολλά φοούμαι ότι αν έρτουν τζιαι πουν μας εσυμφωνήσαμε σε μια λύση δύο κρατών, εμείς, συνδυάζοντας την αδιαφορία μας για την χώρα τζιαι την ιστορία μας τζιαι το ότι είμαστεν ένας παθητικός τζιαι μη αντιδραστικός λαός, σε αντίθεση με τους προγόνους μας, εμείς εν θα κάμουμε τίποτε. Όσον τζι’αν μας πονέσει.

Επίσης, μεταξύ εμάς των εφήβων υπάρχει πολιτικός διχασμός στον οποίο μεγάλο ρόλο έσιει το ποδόσφαιρο. Έτσι πρόχειρα, η μια μερίδα μας υποστηρίζει πως η Κύπρος εν ελληνική τζιαι η αλλή μερίδα μας πως η Κύπρος ανήκει στον λαόν της. Προς μεγάλη σύμπτωση, η μια μερίδα ανήκει σε δεξιές ομάδες τζιαι η άλλη σε αριστερές ομάδες στο ποδόσφαιρο. Μόνον που τούτον βλέπουμεν πόση πλύση εγκεφάλου γίνεται στα μωρά, τα οποία μη έχοντας αντίληψη του τι γίνεται τζιαι χωρίς κριτική σκέψη, ακολουθούν ό,τι τους πουν. Φωνάζουν «Ελλάς-Κύπρος-Ένωσις» τζιαι δεν ξέρουν γιατί. Άλλοι τιμούν τον Che Guevara χωρίς να ξέρουν ποιος ήταν. Απλά επειδή έτσι τους είπαν. Βάλλουν τους κάποια όρια, παντού. Μεν τζίσεις τζιαμέ, μεν πάεις ποτζί, μεν το φάεις τούτο. Κάμνουμεν συνέχειαν ότι πει ο άλλος. Κάτι που όταν μεγαλώσουμεν θα γίνει «Ό,τι πει το κόμμαν!». Ο Γρίβας εν μας λαλεί ένας ρε κουμπάρε ήταν τούτος τζιαι έκαμεν τα τούτα, κρίνε μόνος σου αν εν ο μεγαλύτερος φασίστας ή αν εν ο μεγαλύτερος αγωνιστής του 20ου αιώνα στην Κύπρο. Όι! Πρέπει να πιστεύκουμεν ό,τι πιστεύκει η μάνα μας τζι’ο τζύρης μας! Για τους Τουρκοκύπριους, αν πάω 5-6-7 χρόνια πριν στο δημοτικό, εν αθυμούμαι ούτε μια φορά να μας είπαν για τούτους. Πίστευκε ότι λαλεί η οικογένειά σου! Critical thinking μηδέν. Φυσικά, πρέπει να βρεθεί κάπου το φάρμακο για να μεν σπείρεται διχασμός μεταξύ του λαού, λόγω της ιστορίας. Τζιαι καρτέρα ύστερα τους νέους σου να ενωθούν τζιαι να σταθούν ενάντια στην κατοχή, να επιδιώξουν λύση τζιαι να συμβιώσουν με κάποιους άλλους αθρώπους, όταν εμάθαμεν να λέμεν όχι σε οτιδήποτε ξένο. Δεν εμάθαμεν να αγωνιζούμαστεν, τζιαι τούτος ο παθητικός τζιαι υποτακτικός λαός δύσκολα εννα ξαναβρει τον Αυξεντίου του, τον Μισιαούλην του, τον Σολωμόν του, τον Αγωνιστήν του.

Που τη στιγμήν που περνούμεν καλά έτσι όπως είμαστεν, λυπούμαι που εννα το πω, αλλά δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ότι η πατρίδα μας εν υπό κατοχή. Κάποιος καλός φανατισμός υπάρχει αλλά δυστυχώς καλύφκεται που άλλα πράματα της εποχής. Εστήσαμεν την κοινωνία μας πολλά καλά, ίσως θέλοντας να ξεχάσουμε τις κακές μνήμες του 1974, τζιαι περνούμεν καλά. Ακόμα τζιαι τις σημαίες στον Πενταδάκτυλο εσυνηθίσαμεν τες, αν είναι δυνατόν.

Περνούμεν καλά. Δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι άλλο με το οποίο δεν θα κερδίσω, με το οποίο μπορεί να διαταραχθεί η ηρεμία που ζω σήμερα. Προσωπικά, δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω τη ζωή μου για την πατρίδα. Έχω πολλά ψηλά όνειρα για τούτον τον τόπο τζιαι νομίζω ζωντανός μπορώ να καταφέρω παραπάνω.

Εμείς οι έφηβοι τζιαι οι νέοι, περνούμεν καλά.. Όμως κάποιοι άλλοι, νοσταλγούν τον τόπον τους, ζώντας στον τόπον τους. Τίποτε έννεν πιο πικρό.

Περνούμεν καλά.

Advertisements

7 thoughts on “Πώς βλέπουμεν οι έφηβοι της Κύπρου το κυπριακό πρόβλημα.

 1. φίλε μου πραγματικά shαιρουμαι πολλά που είσαι σε τούντην ηλικία τζαι προβληματίζεσαι για αυτά που βλέπεις γύρω σου τζαι δεν δέχεσαι αμάσητα το τι θα σου πουν οι άλλοι , ακόμα τζαι αν τουτοι οι άλλοι είναι η οικογένεια σου!!

  αν θέλεις διάβασε τζαι δε ένα σχετικό με τούτα που λες κείμενο τζαι βιντεάκι που έφτιαξα

  Η δική μου η πατρίδα έχει χωριστεί στα δυό………… στην Κύπρο του σήμερα ζουν δύο παράλληλοι κόσμοι μεταξύ των απλών ανθρώπων
  http://osr55.wordpress.com/2009/05/14/

  misharos: Ευχαριστώ! :) Σε τούντην ηλικία αρέσκει μου να αμφισβητώ τα πάντα. Εξερευνώ καλύτερα έτσι τζιαι καταλήγω να πιστεύκω σε πράματα που θέλω εγώ τζιαι όι σε τζίνα που με ταϊζουν. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΩΡΑΙΟ κείμενο. Άρεσεν μου πολλά. Ευχαριστώ!
  Προσωπικά, ανήκω στην κατηγορία των 2 που ψάχνονται(εθνικόφρονα και ακελικού). Ακόμα ψάχνω το σε ποιαν που τες δύο ανήκω.
  Κάμε τζι’άλλο!

 2. οι περισσότεροι βολεύονται με την κατάσταση και είμαι σίγουρη ότι δεν θέλουν να αλλάξει. έχουμε κάτι να ποσκολιούμαστε.
  ας έβγαιναν μόνο να το πουν ανοικτά στον κόσμο, να μην ελπίζει κάθε φορά άδικα!

  misharos: Μα τζιαι να χάσουν το ποσκόλιον τους; Μπα… Δυστυχώς έτσι, το κυπριακό έγινεν μόνο παιχνίδι τζιαι έννοια των πολιτικών. Έχουν τεράστια συμφέροντα που εν φκέννουν να πουν αλήθειες στον κόσμο. Όλες οι κυβερνήσεις που επεράσαν που τον τόπο…

 3. Έσιεις δίκαιο, περνούμε καλά και αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν νοιαζόμαστε. Αλλά υπάρχουν τζαι άλλοι λόγοι όπως π.χ η άγνοια που υπάρχει στις νέες γενιές όσον αφορά το κυπριακό και τις εθνικές επετείους. Διότι άμα ακούει ο έφηβος τον Χριστόφια και τον κάθε χριστόφια να σου λαλεί «τούρκοι αδέλφια τούρκοι αδέλφια» γιατί να αγωνιστεί? Για ποίον? Για τι ιδανικά? Αφού πλέον προσπαθούν να βάλουν στην ψυχολογία μας οτι εχθρός=αδελφός, οτι δεν υπάρχει κατοχή και οτι απλώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μια φάουσα τούρκους. Επιπλέον τα τετράδια ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ καταργήθηκαν από τα δημοτικά, όπως και οι αναφορές στους εθνικούς μας αγώνες. Και σιγά σιγά οδηγούμαστε σε αυτό που ήθελαν τα κομματόσκυλλα, να μας κάνουν παθητικούς και άβουλους ώστε να μας ελέγχουν ευκολότερα. Συγχαρητήρια.

  misharos: Λυπούμαι πάρα πολλά που η κοινωνία μας δεν ασχολείται με τις εθνικές επετείους τζιαι το Δεν Ξεχνώ πλέον θεωρείται από πολλούς εθνικιστικό. Προσωπικά, θεωρώ εχθρούς μου μόνον όσους εβλάψαν τον τόπο μου. Όι γενικά τους Τούρκους. Τούτον που βλέπω ότι κάμνει ο Χριστόφιας ένει μέσω της αδελφοποίησης, να ξεχάσουμε κάποια ιδανικά τζιαι αξίες μας, χωρίς φυσικά να λαλεί ότι οι βιαστές τζιαι οι δολοφόνοι του ’74 εν αδέρφια μας(κάτι που θα είναι τελείως παράλογο αν ειπωθεί στο βομό της δημιουργίας αδελφικής κουλτούρας). Εννα δείξει πού θα καταλήξει η συμβίωση μας με τους Τούρκους τζιαι τους Τουρκοκύπριους…
  Παθητικούς τζιαι άβολους κάμνουν μας ούλλοι, όι μόνον τα κόμματα. Τζιαι ελέγχουν μας καλύτερα.

 4. Συγχαρητήρια για το προβληματισμένο σου κείμενο. Κρίμα που είναι τόσο λίγοι στην ηλικία σου που σκέφτονται όπως εσένα :(

  Καλές γιορτές!

  misharos: Σε ευχαριστώ να’σαι καλά! Σίουρα υπάρχουν τζιαι άλλοι απλά εν εκφράζονται, δυστυχώς. Καλές γιορτές!

 5. αύριο διεξάγεται στα σχολεία ο διαγωνισμός της β’λυκείου για ν’αποφασιστεί ποιος θα πάει στη βουλή των εφήβων. ανάμεσα σε καμμιά εκατοστή θέματα κάπου μέσα έχουν και το κυπριακό. είμαι 17 χρονών και να ξέρεις δεν ξανάκουσα άνθρωπο να λέει τόσο σωστά λόγια. περιττό να πω πως οι απόψεις μου ταυτίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις δικές σου. έτσι πληροφοριάκά στην αναζήτηση «‘εφηβοι και κυπριακό» το blogspot σου βγαίνει πρώτο

  εν να «κλέψω «το παράδειγμα με τον Πενταδάχτυλο γιατί εν πολλά ωραίο για να το αγνοήσω

  misharos: Ευχαριστώ σε να’σαι καλά :). Χαίρομαι που η άποψη μου μπορεί να ακουστεί τζιαι πολλοί ταυτίζουνται μαζίν της. Τζιαι αφού συμφωνείτε κάποιοι αν έσιετε τη δυνατότητητα πέτε τούτες τις απόψεις τζιαι αλλού. Γιατί μόνον του το blog εν κάμνει τίποτε.

 6. εγω ειμαι 15 χρονων.Συμφωνώ με τζίνα που εγραψετε τζε μακαρι ούλλοι οι νεοι να ήταν σαν εσας!εγω νομίζω οτι μονο αν ο λαός διαμαρτηριθεί εννα γινει κάτι.Προς το παρόν καθούμαστε τζε καρτερούμεν να βρεθεί μια λύση που εννα ευνοεί ΜΟΝΟ τούς τούρκους.

  misharos: Εν εμένα που μιλάς στον πλυθηντικό; Please don’t! :p Τζιαι εγώ 16 είμαι. Ο λαός τζιοιμάται αγαπητή. Τζιαι σαν παθητικός που ένει έμαθεν να δέχεται ό,τι του σερβίρουν. Ο λόγος που δεν αντιδρούμεν οι νέοι όπως είπα είναι ότι περνούμεν καλά. Όσοι θυμούνται την εισβολή είναι 40 τζιαι πάνω. Όσοι θυμούνται τις δικοινοτικές διαταραχές είναι 50 τζιαι πάνω. Τούτοι οι άθρωποι εν νομίζω να έχουν τη δύναμη να ξεσηκωθούν. Εσυνηθίσαν εξ’άλλου στο μισόν της πατρίδας τους. Το μέλλον ενός τόπου στηρίζεται στους νέους ανθρώπους. Τζιαι γι’αυτόν εν εμείς που πρέπει να κάμουμεν κάτι.
  Δυστυχώς, στο παρελθόν απορρίψαμεν διάφορες λύσεις οι οποίες θα ήταν ευνοϊκές για μας(δεν μιλώ για το Ανάν), λόγω της αδύναμης διαπραγματευτικής ομάδας του Μακαρίου. Τζιαι ώσπου πάει, τα πράματα γίνονται ευνοϊκότερα για τους Τούρκους. Αλλά δεν θα έλεγα ότι η λύση θα ευνοεί ΜΟΝΟ τους Τούρκους.

 7. αμανα μ ρε ..πε8κια γεια …εγο τορα εκαταφερα τζαιε ηβρα καπιουσ που να σιμφονουν μαζι μου …τελοσ παντον 8εορο ποσ τουτα που ιπεσ εν πολλα σοστα ….αλλα οι μονο να τα λεμεν …πρεπι κατι να αρκεψει να γινετε τουτοι οι λιγοι που αγαπουν τιν πατριδα τουσ πρεπι να αρκεψοθν να μιλουν γιατι οι κιβερνισις τζαι ξερο γο εν ξερουν ποθ παν τα 4 τουσ ….σιγα σιγα καταφερουν ξε μπενουν πιο βαθια στην κυπρο μασ ….ξε για να λαλουμεν του στραβου το δικεο,η ληση αφτου του θεματοσ δεν υπαρχει …γιατι υπαρχουν ανθροπι στιν διπλα πλεβρα οπου εχουν το ιδιο δικεομα μαζι μασ ….οπου τζαι τζινοι μποροθν να ποθν το ιδιο …αρα ενασ καλοσ σιμβιβασμοσ θα ηαταν να μινοθν ολα οποσ εχουν …γιατι αν προχορισι το πραμα στο τελος θα ιπαρξη τζαι αλλοσ πολεμος τζαι ττιν τιν φορα εν θα τον θορουμεν που τιν ιστορια αλλα απο τισ πραξεισ μασ …ξε αφτο που λεγονται προεδροι τζαι ωουλεφτεσ εν θα καμουν κατι …για αφτο εμισ με τιν ενιλικιοση μασ εν να πρεπι να αρχισουμεν τον αγοναμασ για να κρατησουμεν τιν ελεφθερη πατριδαμασ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s